Hoppa till huvudinnehållet

Flygplanskraschen: "Det sa boom i marken"

Publicerad:
Reporter Peter Bäcker
Peter Bäcker
peter.backer@vf.se
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@kt.se
Kersti Schyman bor bara 150 meter från där planet kraschade i Brunskog.
Kersti Schyman bor bara 150 meter från där planet kraschade i Brunskog. Foto: Peter Bäcker

Det var vid lunchtid på lördagen som larmet kom om att ett mindre flygplan med två personer ombord kraschat i Brunskog utanför Arvika.

– Min sambos svärson satt och lekte med sitt barn i sandlådan när det kraschade bredvid, säger Gunilla Jansson, som själv såg planet precis innan det kraschade.

11.40 inkom larmet om att ett flygplan kraschat i Brunskog i Arvika kommun. Polis, räddningstjänst och ambulanshelikopter begav sig till platsen och kunde snart konstatera att ett sportflygplan kraschat på en äng.

Mindre flygplan har kraschat

Kraschade nära barn som lekte

Gunilla Jansson bor bara några hundra meter från där planet gick i marken. Hon såg själv när det kom flygande på låg höjd ovan trädtopparna, sekunderna innan det kraschade.

– Jag stod i köket när jag såg flygplanet. Då gick jag ut på trappen och det försvann bakom träden. Sen small det bara till. Jag hör lite dåligt, men jag hörde att det small till.

Hon huttrar när hon berättar. Lördagen började inte som den brukar i Brunskog.

– Det är väldigt obehagligt. Min sambos dotter bor här och har två barn, säger Gunilla Jansson och pekar på det hus som ligger alldeles intill olycksplatsen.

– Barnet och pappan satt i sandlådan och lekte när planet kraschade, fortsätter hon och pekar på en sandlåda som bara ligger 50 meter från planet.

Där ligger en filt kvar och leksaker efter morgonens lek kvar. En lek som snabbt fick avbrytas.

– Tänk om det hade kraschat tidigare. När jag hörde smällen trodde jag att det var längre bort, men det kunde ju kraschat på dem ju, säger Gunilla Jansson.

Hon berättar att hennes sambos svärson är sjuksköterska och att han snabbt lämnade barnet inne i huset hos resten av familjen, medan han gick bort till planet.

En man satt och lekte med sitt barn i sandlådan när planet kraschade bara 50 meter från dem.
En man satt och lekte med sitt barn i sandlådan när planet kraschade bara 50 meter från dem. Foto: Peter Bäcker

"Extremt kort tid"

Kersti Schyman var även hon snabbt på plats.

– Jag bor bara 150 meter bort. Jag såg flygplanet när det kom flygande väldigt lågt. Motorn hackade, det hörde jag. Propellerna stannade och jag trodde att det skulle glida länge men så sa det bara "boom" i marken. Det var inget metalliskt ljud alls. Och ingen rök, säger hon.

Hon tittar bort mot planet, som det inte är mycket kvar av på lördagseftermiddagen. Flygplanskroppen har brutits av i vad som ser ut att vara två delar. Polis och räddningstjänst har spärrat av på ängen kring planet.

– Det hände på så extremt kort tid, det gick så snabbt innan det var i marken, säger Kersti Schyman innan hon fortsätter att lämna sitt vittnesmål till polis på plats.

Planet var av mindre modell och hade två personer ombord.
Planet var av mindre modell och hade två personer ombord. Foto: Peter Bäcker

Oklart skadeläge

Vid 14-tiden på lördagen är polis och räddningstjänst fortfarande förtegna om exakt vad det är som har hänt och de vill heller inte säga något om skadeläget för de två personerna som fanns ombord.

– Just nu kan vi inte gå in närmare på vad som har hänt eller säga något om skadeläget, säger Ola Åkesson på räddningstjänsten.

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.