Hoppa till huvudinnehållet

"Det lutar åt censur och hotar den konstnärliga friheten"

Publicerad:
"Att bland alla grafiska tekniker och metoder som finns plocka ut och förbjuda en, det lutar åt censur och hotar den konstnärliga friheten", säger Marc Broos, som i protest mot Värmlands konstförenings regler inte vill medverka i årets höstsalong.
"Att bland alla grafiska tekniker och metoder som finns plocka ut och förbjuda en, det lutar åt censur och hotar den konstnärliga friheten", säger Marc Broos, som i protest mot Värmlands konstförenings regler inte vill medverka i årets höstsalong. Foto: Helena Karlsson

Konstnären Marc Broos reagerar starkt mot Värmlands konstförenings beslut att inte ta in så kallade gicléer för bedömning till årets höstsalong på Rackstadmuseet.

– Vi lutar oss mot andra bedömare som inte betraktar gicléekopior som grafisk konst, svarar konstföreningens vice ordförande Lena Bonnevier.

Marc Broos säger till VF att han inte kommer att delta i någon höstsalong arrangerad av Värmlands konstförening så länge "de förbjuder en specifik konstnärlig metod", som han beskriver det.

– All annan grafik är tillåten, litografier, etsningar och så vidare. Det är bara gicléer som inte är tillåtna. Det handlar inte om att just den här metoden förbjuds, jag förespråkar varken det ena eller det andra utan tycker att alla metoder är tillåtna att göra konst med. Säger man att man inte kan göra konst med den här metoden så är man ute och cyklar. Det är mycket, mycket märkligt och jag förstår inte motiveringen bakom, säger han.

Om Värmlands konstförening exempelvis hade valt att utesluta grafik helt och hållet i årets höstsalong hade det varit en annan sak, menar han.

– Det skulle jag kunna ha förståelse för. Men att bland alla grafiska tekniker och metoder som finns plocka ut och förbjuda en, det lutar åt censur och hotar den konstnärliga friheten.

"Slarvigt formulerat"

När VF pratar med Värmlands konstförenings vice ordförande Lena Bonnevier säger hon att bestämmelserna kring gicléer formulerades lite slarvigt i det mejl som skickades ut till medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund.

– Vi är inte emot själva tekniken i sig, det är när man använder giclée som metod för att göra reproduktioner av redan befintligt måleri vi syftar på. Använder man exempelvis gicléetekniken till att skriva ut fotografi eller till datorskapad konst, då är tekniken så att säga en del av skapandet i sig. Däremot vill vi inte visa reproducerad konst, vi vill helt enkelt ge konstnärerna ordentligt utrymme att visa originalkonst.

Lena Bonnevier.
Lena Bonnevier. Foto: HP Skoglund

"Vi sätter själva gränserna"

Hon avfärdar Marc Broos påstående om att beslutet skulle begränsa den konstnärliga friheten.

– Vi som arrangör sätter själva gränserna för vad vi vill prioritera. Nu har vi beslutat det här, men det är inget som säger att vi kommer resonera likadant i framtiden.

Lena Bonnevier poängterar också att det görs upplagor av all slags grafisk konst och att det inte är alldeles enkelt att veta vad som anses vara original och inte.

– När det kommer till traditionella tekniker så räknas grafiska upplagor som originalkonst, eftersom det inte handlar om en reproduktion. Det är absolut inget fel med att köpa en gicléeproduktion om man vet vad det är man köper och betalar för och att det finns någon annan som äger originalet. Men vi har bestämt att vi inte vill ha med sådana på den här höstsalongen.

Artikeltaggar

Alma LövHöstsalongMarc BroosNöje/KulturRackstadsmuseetVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.