MP: Olikhet är en styrka

Debatt
PUBLICERAD:
"Vi i Miljöpartiet ser Pride som en viktig del i att uppmärksamma betydelsen av mångfald och glädjen i att vi är olika", skriver språkrören Monika Bubholz och Per-Inge Lidén.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Runt om i Europa ifrågasätts idag rätten att vara den man är. Normer ska vara lika för alla, HBTQ-fria zoner skapas och krafter med rötter i Europas allra mörkaste historia vädrar morgonluft. Dessa krafter finns också mitt ibland oss.

Men Värmland har en annan historia att berätta. Vårt landskap har växt fram i mötet mellan kulturer. Pilgrimerna som under medeltiden vandrade genom vårt landskap på väg upp till Trondheim och på vägen stannade och delade med sig av sina traditioner, skogsfinnarna som odlade upp vårt skogslandskap och valloner som bidrog med viktig kunskap i våra bruk. Arbetare från olika delar av Europa som varit med och burit vår industri. Människor på flykt som sökt skydd och burit med sina traditioner. Och så hela tiden den nära relationen med Norge där folk i alla tider rört sig fram och åter för arbete och familjebildning. I den värmländska kulturen ligger en tradition av att vara öppen och välkomnande. Den traditionen vill vi vårda.

Denna vecka firar vi Pride i Karlstad och Värmland. En manifestation för rätten att leva sitt liv som den man är. Att öppet identifierar sig som en HBTQ-person kan även för människor i vårt landskap innebära ett utsatt liv. Man blir en aktivist, vare sig man vill eller inte, bara för att man lever som den man är född till.

Vi i Miljöpartiet ser Pride som en viktig del i att uppmärksamma betydelsen av mångfald och glädjen i att vi är olika. Mångfald ger utrymme för att nya idéer skapas, att kreativiteten blir större och att livet blir rikare för oss alla. Ett samhälle som välkomnar mångfald är ett samhälle där man kan känna sig trygg i att vara den man är. Ett samhälle som motverkar våld och kriminalitet.

I vår partiförening har vi varit pådrivande för ett aktivt HBTQ-arbete i vår kommun. Det har handlat om allt från utbildning inom förvaltningarna, HBTQ-certifiering inom delar av verksamheterna och bra sex- och samlevnadsundervisning i skolorna. Tillsammans med andra partier har vi medverkat till att Karlstad ligger högt i rankingar av HBTQ-vänliga kommuner.

Hela Sverige ska leva. Därför tycker vi i Miljöpartiet att en god regional utveckling måste inkludera mångfald. Människors olikhet är en kraft i sig. Ett proaktivt HBTQ-arbete är därför en viktig fråga för regional utveckling och handlar om att Värmland ska vara ett attraktivt län även i framtiden. Man ska kunna välja att bo där man vill och känna frihet och acceptans för hur man lever sitt liv. Identifierar man sig som HBTQ-person ska det vara lockande att bosätta sig i Värmland på grund av vår välkomnande attityd och möjlighet för alla att få leva sitt liv som den man är. Det är det Pride handlar om, rätten att få leva sitt liv som den man är. Det kräver att vi alla tar ställning. Vi vill att Värmland ska vara en bra plats att bo och verka i. För alla.

Monika Bubholz

Per-Inge Lidén

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.