Hoppa till huvudinnehållet

Bokaktuella Malin Edgren har gett corona hundra röster

Publicerad:
Malin Edgren har låtit hundra personer fått berätta om deras upplevelser av att leva i pandemitider.
Malin Edgren har låtit hundra personer fått berätta om deras upplevelser av att leva i pandemitider. Foto: Helena Christerdotter

I ett tidsdokument om det som drabbat oss i år låter författaren Malin Edgren personer från 7 till 88 år uttrycka det de känner och upplever mitt i coronapandemin. I höst släpps resultatet av alla skildringar – boken Hundra röster om corona.

Idén kom till henne i april när coronapandemin var ett faktum som inget kunde bortse från. Malin Edgren från Karlstad kände att vi befann oss i ett unikt historiskt skede, som hon kände behövde dokumenteras.

– Det kändes viktigt att fånga det medan det pågick. Och det ville jag göra med det skrivna ordet, säger hon.

Öppen antagning

Idén gick ut på att låta hundra personer i Karlstadstrakten berätta om sina känslor, iakttagelser och upplevelser kring corona. För Malin Edgren var det viktigt att få till ett urval som representerar samhället – lika stor del män som kvinnor, personer i alla åldrar, kända som okända.

– Jag hade en öppen antagning, vem som helst fick höra av sig och berätta om sig själv. Sen tog jag in folk eftersom. Det var ett otroligt stort intresse.

Ramarna var enkla. 400 ord att skriva ur ett perspektiv man fick välja sig.

– Var och en av oss har många perspektiv. Väljer du att skriva utifrån ditt perspektiv som man, kvinna, lärare eller kanske dotter – ja det bestämmer du själv. Alla ser heller inte sig själva som skrivande personer, vilket gjorde att jag parallellt sökte upp personer som jag ville skulle vara med.

Karlstadsprofiler

I boken finns också en hel del Karlstadsprofiler som Ingemar Hallén, Anna Sandborgh, Sören Dalevi, Julia Pettersson och VF:s ledarskribent Peter Franke. Men även sådana som lever i utanförskap utgör en viktig del i de hundra rösterna om corona.

– Det är lätt att tro att alla tycker som en själv, men lever man redan i utanförskap kanske man upplever det som att nu lever alla i utanförskap. Beroende på vem du är upplever du tiden annorlunda. Det tycker jag kommer fram så fint i boken, säger Malin Edgren.

På frågan om vilken eller vilka historier som berört henne extra mycket under resans gång, har hon svårt att svara.

– Ja, var och en har en unik och rörande historia. Jag tror att det är när man ser lapptäcket växa fram, helheten. Det är det som är det häftiga.

Efter att ha hämtat in de hundra historierna har Malin Edgren nu ett gediget redigeringsarbete framför sig innan boken väl kan släppas. Mycket av drivkraften har hon fått från andra personers pepp och entusiasm.

– Jag har bland annat fått mycket uppmuntran av en historieprofessor som har fått mig att förstå att man i alla tider har ett behov av att skriva av sig. Att höra hur folk upplevde en specifik tid kan bli en riktig guldgruva framöver. Det känns som en fin bekräftelse att få.

Fotnot: Boken Hundra röster om corona släpps senare i höst.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.