• idag
  26 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Trumptrams" tas ibland på allvar

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
"Donald Trump är nog den världsledare som har rekord i antal uttalade lögner."
Foto: Evan Vucci
Donald Trump är nog den världsledare som har rekord i antal uttalade lögner.

Hans tal genomsyras av svammel, jag vill kalla dem för "Trumptrams". Som exempel kan jag påminna om att han snackade om att injicera desinfektionsmedel mot coronavirus.

Nåväl, det finns en lång tradition med lögner från USA:s administration. Tonkinintermezzot är ett av de allvarligare exemplen. President Johnson påstod att nordvietnamesiska torpedbåtar hade angripit ett amerikanskt krigsfartyg. Dagarna efter inledde USA kraftiga bombattacker mot Nordvietnam. Det kriget ledde till att 3 000 000 vietnameser dödades.

Center for Public Integrity granskade uttalanden från USA-regimen inför Irakkriget. De fann att administrationen ljög minst 935 gånger angående Iraks innehav av massförstörelsevapen. Författarna av studien förklarade att "den sammanlagda effekten av lögnerna – som förstärktes av tusentals nyhetsartiklar och nyhetsinslag – var massiv". Medierna skapade en för alla kritiska synpunkter en ogenomtränglig vägg.

När Trump nu dag efter dag framför sitt "Trumptrams" tas han inte riktigt på allvar. Våra journalister och politiker har svårt för att hålla sig för skratt och kommenterar med ett lätt överseende. Vår egen Fredrik Reinfeldt sitter i TV 4 och beklagar att USA för tillfället har en olämplig president och hoppas på Biden. Däremot backar han upp USA:s självpåtagna roll som världspolis.

Men åter till "Trumptramset". När han attackerar Kina för att hota resten av världen ställer sig våra journalister, militärer och politiker på knä. De anammar hans svepande anklagelser utan ifrågasättanden.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.