Hoppa till huvudinnehållet

Ångbåtssällskapet: "Vi kan tappa certifikatet – då är det slutkört"

Publicerad:
Bo Wadman Larsson, Olle Dahlström och Peter Stålhammar i Ångbåtssällskapet Polstjärnan hoppas på Karlstads kommun. Annars kan konsekvenserna bli svåra.
Bo Wadman Larsson, Olle Dahlström och Peter Stålhammar i Ångbåtssällskapet Polstjärnan hoppas på Karlstads kommun. Annars kan konsekvenserna bli svåra. Foto: Peter Bäcker

Ångbåtssällskapet Polstjärnan är en av närmare 50 föreningar i Karlstad som drabbats hårt av Coronaviruset. Alla turer med ångfartyget har ställts in – och inkomstbortfallet kan få digra konsekvenser.

Nu hoppas eldsjälarna på att just deras ansökan till Karlstads kommun vinner gehör.

Föreningar vill ha 6,7 miljoner – 700 000 finns att söka

Det 91 år gamla lastfartyget S/S Polstjärnan ligger tryggt förankrat intill Lambergskajen, och så har det sett ut under hela 2020. Redan tidigt i våras tog Bo Wadman Larsson, Olle Dahlström, Peter Stålhammar och de andra entusiasterna i Ångbåtssällskapet beslut om att ställa in allt.

– I det lilla maskinrummet måste besättningen jobba nära varandra, och passagerarna måste fysiskt få hjälp att komma på båten, för säkerhetens skull. Det finns ingen väg runt det. Och därmed var det tvärstopp, konstaterar Bo Wadman Larsson.

2020 såg annars ut att bli ett riktigt bra år, med ett bokat bröllop i juni och en flerdagarsbokning till Arvika. Bara de två arrangemangen hade kunnat ge bortåt 100 000 kronor. I stället noll och intet.

– Det känns för jädra tråkigt, och tajmingen är bedrövlig. Nästa år måste vi få ned henne till Kållands varv för byte av plåtar i skrovet, det är absolut nödvändiga åtgärder som kostar 300 000 – 400 000 kronor. Inkomsterna för i år skulle gå oavkortat till det, säger Peter Stålhammar.

Veteranerna i Ångbåtssällskapet konstaterar att tajmingen för pandemin var usel. Årets intäkter hade verkligen behövts inför varvsåtgärderna nästa år.
Veteranerna i Ångbåtssällskapet konstaterar att tajmingen för pandemin var usel. Årets intäkter hade verkligen behövts inför varvsåtgärderna nästa år. Foto: Peter Bäcker

Inkomstbortfallet räknar sällskapet till cirka 150 000 kronor, pengar som man åtminstone delvis hoppas få igen via Karlstads kommuns extra coronabidrag.

När veteranerna får höra att 47 föreningar sökt sammanlagt 6,7 miljoner kronor ser de än mer bedrövade ut. Blott 700 000 kronor finns att fördela.

– Visst förstår man att många ligger illa till. Men idrottsföreningarna tycker man borde kunna få släppa in lite fler än 50 personer, vissa har ju anläggningar som tar tusentals på läktarna. Det blir absurt, menar Olle Dahlström.

Vad kan konsekvensen bli för Ångbåtssällskapets del?

– Om vi inte har råd med åtgärderna på varvet ryker certifikatet, då kan vi inte köra även om vi skulle vilja. Vi har försökt söka andra bidrag via myndigheter och fonder, men flera har satt stopp för utdelning. Och sponsring blir också svårt i dessa tider, säger Bo Wadman Larsson.

Han suckar:

– Det är bara att hoppas på ett tidigt slut på den här eländiga pandemin, så vi åtminstone kan köra lite på försommaren 2021. Då kanske vi kan ta igen en del. Men ingen vet ju hur det blir med det.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlstads kommunNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.