Hoppa till huvudinnehållet

Klart med bygglov för ny arena

Publicerad:
Det pågår redan markarbeten på Sannafältets sportcenter. Konstgräsplanen beräknas vara klar våren 2021 medan inomhusarenan färdigställs i februari 2022.
Det pågår redan markarbeten på Sannafältets sportcenter. Konstgräsplanen beräknas vara klar våren 2021 medan inomhusarenan färdigställs i februari 2022. Foto: Peter Bäcker

Arbetet med konstgräsplanen på Sannafältets sportcenter pågår. På onsdagen fick inomhusarenan bygglov.

Tidplanen för båda arenorna är emellertid förskjuten.

– Förskjutningen beror på överprövning, säger Sixten Westlund, kommunens projektledare.

Hela arenaprojektet, inklusive tak över Tingvalla isstadion, klubbades av politikerna i fullmäktige i juni 2019. Att lägga 510 miljoner kronor på idrottsarenor föll inte i god jord hos alla kommuninvånare. Beslutet överklagades och saken drog ut på tiden.

– Det var först 26 juni i år vi var helt säkra på att fullmäktigebeslutet inte skulle överklagas ytterligare. Då kunde vi börja skriva kontrakt, säger Sixten Westlund.

Enligt tidplanen skulle markarbetena för konstgräsplanen startat i juni. De kom i gång första veckan i augusti. Därmed färdigställs planen inte under senhösten som det var tänkt utan förmodligen först i maj 2021.

– Vi kan göra hela byggförfarandet färdigt förutom att lägga själva konstgräsmattan. Det kräver en temperatur som helst är över tio grader. Det kommer vi inte att ha i december utan vi får invänta våren, säger Westlund.

Även arbetet med inomhusarenan försenas med drygt två månader.

– Vi hade hoppats att vara i gång redan nu, säger Sixten Westlund som tror på byggstart i oktober.

Det innebär att färdigställandet försenas från november 2021 till i slutet på februari 2022.

Arenan, med fokus på friidrott, får måtten 120 gånger 75 meter med en fri takhöjd på nio meter. Med en utdragbar läktare ska arenan kunna ta 1 200 åskådare.

– Med aktiva och funktionärer rymmer den 1 500 personer, säger Westlund.

Den byggs med sex löparbanor vars varv mäter 200 meter samt rakbanor för 60 och 100 meter. På ett andra våningsplan återfinns kontor (IF Götas kansli flyttar från Tingvalla idrottsplats), utbildningslokaler samt ett café. På taket placeras solceller.

– Effekten är till för byggnaden och inte till försäljning, säger Westlund.

I syfte att inte försämra trafiksituationen för de boende på Södra Råtorp blir det ingen utfart mot Sanna Allé från idrottsområdet utan endast infart. Från Infanterigatan blir det möjligt med både in- och utfart.

Tidplanen för utomhusarenan ligger kvar med tänkt invigning senhösten 2022. Bygglovet för utomhusarenan beräknas komma upp i stadsbyggnadsnämnden i september. Innan årsskiftet väntar även ett bygglov för tak över Tingvalla isstadion med byggstart i mars 2021.

Artikeltaggar

KarlstadNyheterSanna sportcenterSannafältetSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.