• idag
  19 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   1.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Söker bröstmjölksdonatorer: ”Akut brist”

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bristen på mjölk är ett återkommande problem på många neonatalavdelningar.
Foto: ADAM IHSE / TT
Neonatalavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad är i akut behov av bröstmjölk till bebisarna som vårdas hos dem. Man vädjar nu att nyblivna mammor ska vilja bli donatorer – om man har ett överskott av bröstmjölk.
– Vi har inte så mycket kvar i våra förråd, säger Margaretha Billebo, barnsjuksköterska på avdelning 11.

Bröstmjölk från donatorer har länge ansetts som den bästa födan för barn som föds för tidigt, men det är en utmaning för många neonatalavdelningar att hitta donatorer.

På Centralsjukhuset i Karlstad är man nu i akut behov av att hitta nyblivna mammor som kan tänka sig att ställa upp och donera bröstmjölk.

– Vi har alltid ett ständigt behov av donatorsmjölk men vi vill samtidigt kunna bjuda alla – från för tidigt födda till nyfödd sjuk – på bröstmjölk. Nu har vi inte så mycket kvar i frysförråden och vi har för få donatorer, säger Margaretha Billebo.

I nuläget har de fått dra ned på vilka barn som kan få av bröstmjölken, vilket innebär att de lite större barnen och de nyfödda sjuka i stället erbjuds modersmjölksersättning.

– Vi kan bara ge till de allra minsta barnen nu så vi vädjar till de värmländska mammorna, som nyss har fått barn eller som är höggravida och snart ska föda, att komma ihåg oss på vår avdelning. De finns de som behöver den här bröstmjölken otroligt mycket.

Neonatalavdelningen vill hitta mammor som vet med sig att de har ett överskott av bröstmjölk.
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

Avdelningen vill främst hitta mammor som vet med sig att de brukar ha eller har ett överskott i sin mjölkproduktion och som inte har en bebis som är äldre än tre månader.

– Mjölken har inte så stor verkan om bebisen är tre månader när mamman ringer, utan vi vill köpa mjölk från de som har en nyfödd. Den första veckan efter förlossningen brukar man inte med säkerhet veta vilken produktion man har men andra veckan kan mammorna höra av sig till oss.

Kravet är även att mammorna är helt friska och inte tar några mediciner. De som vill bli donatorer kan höra av sig till avdelningen på telefonnummer 054-61 44 25 eller 010-8314420 för att få ytterligare information.

– Vi skickar de saker mammorna behöver för att donera här från avdelningen och de får även en liten slant, 250 kronor per liter, för allt jobb. Man gör verkligen en god gärning, avslutar Margaretha Billebo.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.