Shekarabi är inte farligast

Ledare
PUBLICERAD:
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har av Expressens ledarsida utsetts till Sverige farligaste politiker.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Expressens ledarsida har utsett socialförsäkringsministern och sossen Ardalan Shekarabi till Sveriges farligaste politiker. Men Shekarabi är inget hot mot vare sig din eller rikets säkerhet. Det finns andra politiker som är betydligt farligare, men de varnar borgerliga ledarsidor inte för.

Vad är Shekarabis ”brott”? Jo, Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg anklagar honom för att överge arbetslinjen och skjuta sönder det svenska pensionssystemet. Men ökad trygghet vid sjukdom och höjd pension för de sämst ställda är nödvändiga åtgärder om klyftorna ska minska i stället för att som de senaste årtiondena öka.

Det är det som Shekarabi slåss för när han permanent vill avskaffa karensdagen i sjukförsäkringen för grupper med stora smittorisker och ge ett extra pensionstillskott till personer med lägst pension. Ofta handlar det om lågavlönade och lågutbildade kvinnor.

Expressens ledarredaktion borde lyssna på Patrik Lundbergs Sommar i P1 om hans strävsamma mamma.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Sådana som journalisten och författaren Patrik Lundbergs strävsamma mamma. Anna Dahlberg får gärna lyssna på hans Sommar om mamman vars livsförutsättningar försämrades årtionde för årtionde. Hon kämpade hårt hela vägen, men blev sjuk, sedan förtidspensionär och dog i förtid. Det är hon inte ensam om. I statistiken ökar medellivslängden för alla i Sverige utom för lågutbildade kvinnor, som i stället lever kortare och sämre liv.

Det är de som KD-ledaren Ebba Busch tycker ska skärpa sig. I ett tweet från 2014 menar hon att det är deras eget fel: ”Låg pension efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat.”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tycker lågavlönade kvinnor ska göra ett annat val, men så enkelt är det inte.
Foto: Anders Wiklund/TT

Så enkelt är det inte. Borgerligheten har fortfarande en stark övertro på ”arbetslinjen”. Om man blir sjuk eller arbetslös förväntas man bli frisk eller få ett jobb bara man först blir fattig. Det är en obehaglig människosyn och det finns dåligt stöd för att fattiggörandet fungerar.

Nu visar granskningen ”Skatta eller gråta – marginalskatternas betydelse för arbetsutbudet” från LO och tankesmedjan Tiden att avskaffandet av värnskatten för de med högst inkomster inte gynnar alla. Det är överdrivna fantasier från Liberalerna och Centerpartiet att skattesänkningarna skulle ”betala sig själva”. I stället gynnar det de redan rika och gräver de ett djupt hål i statens finanser.

Så klart Ardalan Shekarabi är farlig för den som ser sina privilegier hotade och gärna behåller skillnaden mellan hög och låg i samhället. För den som vill att friskolornas ägare ska kunna plocka ut obegränsat med vinst är Shekarabi också ett hot. Liksom för den som tycker att det är rimligt att staten subventionerar tvätt och strykning av privata skjortor för välbeställda med nya rutbidrag.

Nej, det finns betydligt farligare politiker än den välklädde S-märkte juristen från Uppsala. Till exempel de borgerliga politiker som tänker fullfölja varslet av 150 undersköterskor och 100 läkare vid Karolinska universitetssjukhuset mitt under pandemin och med en gigantisk vårdskuld framför sig. Eller raden av SD-are som har rasismen inpräglat i sitt DNA och som vill förändra samhället i grunden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.