Hoppa till huvudinnehållet

Fiber på väg ut till Östvärmlands glesbygd

Publicerad:
Joakim Johnson, IP Only och Jan Svärd, bredbandskoordinator i Filipstad, Kristinehamn och Storfors kan snart börja runda av fibersatsningarna i Östvärmland. Vid 2021 års slut ska allt vara utbyggt.
Joakim Johnson, IP Only och Jan Svärd, bredbandskoordinator i Filipstad, Kristinehamn och Storfors kan snart börja runda av fibersatsningarna i Östvärmland. Vid 2021 års slut ska allt vara utbyggt. Foto: Kent Sjögren

Sedan 2016 har IP Only byggt ut bredbandsnätet i östra Värmland, och nu börjar man se målet. Under hösten drar grävningen igång i de kvarvarande byarna i Kristinehamn, Storfors och Filipstad.

– Innan nästa årsskifte ska allt vara klart och kunderna kunna surfa snabbt, säger Joakim Johnson på IP Only.

Det är en rejält tilltagen slutetapp det handlar om: 126,9 mil ska schaktas för att få ner kablaget i backen och 3 000 hushåll ska anslutas – 1 500 i Filipstad, 1 000 i Kristinehamn, 500 i Storfors.

– En annan imponerande siffra är att vi har tecknat cirka 1 500 markavtal för att kunna ta oss fram i terrängen. Bara för de här 3 000 hushållen. Vi har en hel avdelning som inte sysslar med mycket annat, säger Joakim Johnson.

Totalt handlar det om 22 delprojekt, varav åtta redan varit igång en tid medan tolv startas upp denna höst. Bland annat nästan all landsbygd i Filipstads kommun.

Två projekt – Rämmen i Filipstads nordligaste delar samt områdena kring Björneborg – får dock vänta lite till på startbesked:

– Det är några smådetaljer som återstår att lösa, men planen är komma igång även där under hösten eller tidigt nästa vår.

Fibersatsningarna i Öst har pågått sedan 2016. Nu under hösten är turen kommen till Filipstads landsbygd, förutom Rämmen där lite detaljer återstår.
Fibersatsningarna i Öst har pågått sedan 2016. Nu under hösten är turen kommen till Filipstads landsbygd, förutom Rämmen där lite detaljer återstår. Foto: Kent Sjögren

Jan Svärd, bredbandskoordinator för de tre östvärmländska kommunerna, konstaterar att målet därmed är nära:

– Det är ett stort lyft. I Filipstad hade bara drygt tre procent av landsbygdsbefolkningen tillgång till fiberbredband för ett år sedan, och när det här är klart nästa år snackar vi om 70 procent. Det ger helt andra möjligheter för de som vill starta företag eller jobba hemifrån.

Enligt Joakim Johnson kan den rådande pandemin ha haft viss effekt för att öka andelen intresserade:

– Vi har ju haft försäljning under sommaren och det har gett bra tillströmning. Sen kan det ju även ha andra orsaker, men många har nog fått upp ögonen för möjligheten att jobba hemifrån.

Kostnaden? 19 900 kronor per hushåll under kampanjtiden som varar september ut (utom för Rämmen och Björneborg där försäljningen fortsätter i väntan på projektstart).

Artikeltaggar

Filipstads kommunKristinehamns kommunNyheterStorfors kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.