Hoppa till huvudinnehållet

Mimmi bakom alla mål - Rosengård vann seriefinal

Publicerad:
Mimmi Larsson och Rosengård jublar. Foto: Andreas Hillergren/TT

Striden om SM-guldet är definitivt inte avgjord redan efter tolv omgångar.

Rosengård vann seriefinalen hemma mot Göteborg med 3–0 och tog över förstaplatsen i kraft av bättre målskillnad.

Göteborg – som jagar sitt första SM-guld – hade chansen att koppla ett rejält grepp om Kronprinsessan Victorias pokal redan i den tolfte omgången av damallsvenskan.

Inför seriefinalen borta mot det regerande mästarlaget Rosengård ledde Göteborg serien med tre poäng – vid seger på Malmö IP hade således avståndet ner till Malmöklubben varit hela sex poäng med tio matcher kvar att spela.

Hemmalaget vann dock med 3–0 och nu står båda lagen på 29 poäng.

Det är naturligt att det finns mängder av målfarliga spelare i två lag som gör upp om guldet. I hemmalaget huserar exempelvis skytteligaledaren Mimmi Larsson och anfallskollegan Anna Anvegård. I Göteborg finns trion Rebecka Blomqvist, Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund.

Nu var det två mer anonyma målskyttar i hemmalaget som stal rampljuset. I den 26:e minuten hittade Larsson ut till vänsteryttern Ali Riley, som med mycket yta kunde vika inåt i planen och sätta 1–0 med högerfoten. Kort därefter fick Göteborgs landslagsanfallare Blackstenius bryta matchen med ett lindat högerlår.

Fem minuter före pausvilan kom även utökningen via högeryttern Jessica Samuelsson. Göteborg tappade boll på mitten och Riley kunde dra upp ett anfall. Hon hittade Mimmi Larsson i djupled, men skyttedrottningens avslut gick i insidan i stolpen. I bortre delen av straffområdet dök dock Samuelsson upp och dundrade in 2–0 bakom Jennifer Falk.

I upptakten av andra halvlek avgjorde Rosengård definitivt seriefinalen. Larsson gjorde inget mål denna kväll, men låg i stället bakom även det tredje målet. När Göteborgsmittbacken Emma Kullberg försökte vänta ut en boll till inkast snodde Rosengårdsanfallaren åt sig bollen och hittade Anvegård i straffområdet, som iskallt satte 3–0.

Artikeltaggar

AllsvenskanFC RosengårdFotbollMimmi Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.