Inga nya spår efter skadeskjuten björn - ordinarie jakt återupptas

Djur & natur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Den björnhanne som skadesköts på fredagen har fortfarande inte hittats.
Nu återupptas den ordinarie björnjakten.

När björnjakten inleddes på fredagen sköts en björn öster om Höljes i norra Värmland.

Skottet var dock inte dödande, utan björnen skadesköts endast och försvann från platsen.

Polisen gick ut med en varning om fara för allmänheten och de vill inte ha obehöriga i terrängen.

– Vi avråder å det bestämdaste att allmänheten rör sig inom dessa begränsningslinjer. I det farliga området går en vandringsled, den så kallade Nordvärmlandsleden. Denna bör inte beträdas överhuvudtaget till dess att den skadade björnen är omhändertagen, sa Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen, på fredagskvällen.

Eftersökningsarbete pågick på fredagen och återupptogs sedan på lördagen. Fortfarande utan resultat.

På söndagen meddelade polisen att eftersökningsarbetet är avblåst och kommer att återupptas först om det kommer några tecken på att björnen fortfarande lever.

– I nuläget har polisen inget med ärendet att göra, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl hos polisen i region Bergslagen.

Och fortsätter:

– Skulle det vara så att björnen letar sig in ett samhälle, skulle jag nog tvingas att ta ett beslut om avlivning, men annars ligger ansvaret på jägarna i området.

Första björnen fälld

Den ordinarie jakten på björn återupptogs på söndagen.

Och snart var den första björnen fälld.

– Den sköts i ett område norr om Sysslebäck. Det är där vi har de flesta björnarna i Värmland, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, till VF.se.

Totalt får tre björnar skjutas.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.