Stekta gröna (små) tomater

Krönikor
PUBLICERAD:
Någon årsförbrukning av egen ketchup blev det inte för Sofia Wretling som avklarat sin första sommar som tomatodlare.
Foto: Privat

Vilken sommar va! En riktig hemestersommar som självförsörjande tomatodlare. Nu när allt annat är inställt och vi skulle hemsemestra var min dröm att få producera min egen ketchup. På baksidan av huset har jag en odling som i teorin kan generera en årsförbrukning av ketchup och jag har gett tomaterna all min tid och massor av kärlek. I och för sig har det inte varit så jättevarma dagar och solen har lyst med sin frånvaro. Eller ja… lyst och lyst är väl att ta i… så min tomatodling har nu resulterat i en handfull små gröna tomater. Men ändå, himla härligt ju!

Annars har det varit en tid av ledighet och att aktivera barnen. Ingen fotbollsskola för Otto, inställda balettuppvisningar för Mary och ingen sommarteater för Doris i Mariebergsskogen.

Men det finns ju massvis med annat barnen och vi som familj kan sysselsätta oss med på hemmaplan. Det har jag sett på Facebook. Där flödar det av uppdateringar från härliga sommaraktiviteter. Sol och bad till exempel. Ja, nu kanske en inte ska tvinga i sina barn i 16 grader varmt… kallt vatten men jag tänker att det kan ju också vara bra att träna sig på att bli riktigt nedkyld. Och vem behöver egentligen en varm sandstrand vid Medelhavet när en kan bada i Kroppkärrssjön tillsammans med alla änder? Eller åka ut till Karlstads västkust en solig dag? Det verkar vara där resten av mina Facebook-vänner har hängt i alla fall. Underbara bilder på badande barn, kanelbullar och en bra bok. Ja, vi hade faktiskt också en riktigt fin dag vid Vänern i sommar. Med kaffetermos, matsäck och bok, hittade vi en alldeles egen liten udde. Det är verkligen underbart att inte behöva trängas som packade sillar på Västkusten. I och för sig hade ett gäng gräsänder markerat revir, så det var lite som ett Tetris att få till en solplats mellan skitarna. De närmsta husägarna hade ställt dit en bajshink, som en vink att en kunde gå och plocka lite om en fick långtråkigt. Vår mellandotter hittade en stilla, varm pöl mellan två klippor med en massa alger, som hon lekte var ett spa under några timmar. I och för sig fick hon vattenloppor på hela kroppen som sved och kliade i en vecka. Och i stressen på morgonen över att hinna ut denna enda soliga dag missade vi att smörja in sonen, så även han klagade över brända axlar och rygg. Men ändå, himla härligt ju!

Men det är ju mysigt att vara inne också, passa på att spela alla familjespel som aldrig har tagits upp ur sina förpackningar. Och en kan ju alltid sparka lite boll hemma i trädgården i täckjacka och vantar. Jag menar, Zlatan avstår väl inte en match bara för att det är lite kyligt heller. Och bra träning är det också och nyttigt med frisk luft. Annars kan en ju alltid skicka iväg barnen ut i kvarteret för att se om någon kompis vill leka. I och för sig hänger de flesta i sina sommarstugor eller med kusinerna. Men ändå, himla härligt ju!

Och apropå träning, träningsanläggningen jag brukar gå till har fixat det så bra att en kan träna pass utomhus hela sommaren. Och jag som annars inte har prioriterat träning under sommaren ser ju hur min träningsstatistik sjunkit kraftigt under den här perioden, så det här med hemester kunde ju inte bli bättre för att höja statistiken från tidigare år. I och för sig sänkte dom maxantalet till trettio personer per pass och jag har fått ställa alarm två dagar innan passet går av stapeln för att boka en plats. Och eftersom alla kör samma strategi, hänger sig bokningsappen direkt och jag hamnar på reservplats 45. Det har varit i klass med att boka biljetter till en Håkan Hellström-konsert. Vissa dagar har jag, trots allt, lyckats få en plats på ett pass. I och för sig har det varit dagar då det spöregnat. Men ändå, himla härligt ju!

Och många filmer har det blivit i sommar. Underbart att känna att en börjar komma ikapp och kan vara med i härliga samtal med vänner och kollegor om de senaste filmerna. I och för sig brukar det strula med tekniken och vi får tålmodigt sitta och vänta på att min Olof får in ljud i systemet. Och mitt i filmen när det är som mest dramatiskt blir det helt tyst.

"Men va hände nu", skriker vi andra.

"Vänta, det va jag. Hör ni nåt i mittenhögtalaren?" Undrar Olof.

"Men det spelar väl ingen roll, vi hör ju i de tre andra. Både från sidorna och bakom oss", svarar vi irriterat i kör.

"Jag ska bara kolla om det inte går att fixa. Tagga ner", säger Olof.

Och det slutar med att vi får se klart utan ljud med textremsan, ibland på turkiska. Men ändå, himla härligt ju!

Vilken sommar va!?

Inte behöver en väl åka på utlandsresor när en har det lika bra hemma. Och pengar sparar en också. I och för sig har det väl blivit en och annan fotboll, fotbollsmål, Airtrack, uppblåsbara badleksaker, privata danslektioner och en katt. Jo, det blev dyrt, detta Men ändå, himla härligt ju!

Och nu är det ju bara 335 dagar kvar till nästa sommar. Hoppas på en lika härlig hemester även 2021 (minus regn, kyla, mittenhögtalare, andbajs och hudutslag) som självförsörjande tomatodlare. Nu ska jag banne mig bjuda familjen på stekta gröna (små) tomater!

Fakta om Gräsand

Utseende: Gräsanden är stor och kraftig fågel som mäter 55-60 centimeter och har ett vingspann på 81–95 centimeter. Den har stort huvud och en lång, hård näbb.

Beteende: Gräsänder kan bli väldigt tama. Det är inte ovanligt att de äter ur handen när en lockar den med bröd.

Utbredning: Dom finns i princip över allt där det finns vatten.

Sammanfattning: Gräsanden tar snart över varenda strand runt hela Vänern och tvingar barnen att sitta inne hela sommaren.

PS.

I den amerikanska Södern är stekta gröna tomater en självklarhet och den perfekta förrätten. Men visste ni att även gröna bönor, gröna linser, gröna ärtor och grön sparris är utmärkta tilltugg. Kanske ska utöka odlingarna till nästa sommar.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.