Rasismen finns i partiets DNA

Ledare
PUBLICERAD:
Det hjälper inte hur många SD:s partiledare Jimmy Åkesson rensar ut. SD-politiker fortsätter göra rasistiska inlägg och öppet avslöja vad de står för.
Foto: Ari Luostarinen/SvD/TT
I veckan var det 25 år sedan 14-årige John Hron mördades av fyra nazister på stranden till Ingetorpssjön i Kode. Hans mod och minne hedrades i sociala medier av företrädare för alla partier. Utom ett.

Det är inte konstigt att det inte kom några kondoleanser för John Hron från Sverigedemokraterna. Nej, de ägnar sig hellre åt att sprida rasistiskt hat på nätet. Som kommunfullmäktigeledamoten Fredrik Heiser i Ljusnarsberg efter att en tankbil kört rakt emot en stor folkmassa Black lives matter-demonstranter i Minneapolis i USA i slutet av maj.

”Bara att växla ner och gasa! Hade inte tvekat en sekund,” skrev den folkvalde SD-politikern på Facebook. Till tidningen Expo säger han att han skrev kommentaren i ”rent provokativt syfte”. Jodå, att uppmana till berått mord på demonstranter är tydligen helt okej för SD-politiker.

Hans partikamrat Hans-Johnny Hedström, nämndeman och kommunfullmäktigeledamot i Haninge, vill inte vara sämre. Han sprider en bild på Stefan Löfven med ett kryss från ett kikarsikte i ansiktet. ”En rolig bild bara”, försvarar sig Hedström i Expressen.

Han har också delat ”roliga” inlägg som det här i sociala medier: ”Jag får hela tiden sms om min kamphund som förra helgen bet ihjäl fyra somalier, tre pakistanare och fyra 4 turkar. För sista gången: ´DEN ÄR INTE TILL SALU´.”

SD i Haninge meddelar senare att Hedström lämnar sina uppdrag eftersom politiken är en ”förtroendebransch”. Ja, och då borde SD inte ha en chans att nå makten någonstans, oavsett hur många de sparkar ut för omdömeslösa rasistiska inlägg.

Rasismen är inpräntat i deras DNA och når ändå upp till partiledningen. Glöm inte att Jimmie Åkesson sjungit nidvisor om mordet på Olof Palme och finansministerkandidaten Oscar Sjöstedt dragit grova judeskämt inför kameran.

Partiet har andra problem, som borde avskräcka den som tror att de är ett vanligt parti. I de fem kommuner i Skåne och Blekinge där de fått verklig makt råder allt mer kaos. I Hörby anklagades kommunledningen för att mobba och kränka medarbetare på kommunledningskontoret. 25 chefer hoppade av på löpande band. Först efter att Arbetsmiljöverket grep in rättades problemen till.

I Sölvesborg, där Jimmie Åkessons exsambo Louise Erixon styr, tvingade de bort en kulturchef som ville driva en verksamhet som inkluderar alla. Och i Bromölla har fyra ledande SD-politiker hoppat av på kort tid, däribland kommunstyrelsens ordförande Eric Berntsson.

Han anger personliga skäl, och det går att ana att han liksom flera SD-politiker har tagit sig vatten över huvudet. Berntsson beskrev rollen som nybliven KS-ordförande som att man står på perrongen och så kommer det ett X2000-tåg i full fart och man bara hoppar på i farten.

Nu väljer han och tre andra tunga SD-are att hoppa av samtidigt som kommunen ska spara 27 miljoner kronor. Det gick tydligen för fort för de oerfarna SD-arna.

Den som ska lösa krisen är ännu mer oerfarne 20-årige Filip Persson, den ende kvarvarande SD-aren i kommunstyrelsen som till vardags är politisk sekreterare hos Louise Erixon i grannkommunen Sölvesborg. Återstår att se om han fixar det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.