Hoppa till huvudinnehållet

Bryntesson och Tidemand siktar på Europatiteln

Publicerad:
Thomas Bryntesson, trea i EM i fjol, hoppas nu att få kliva allra högst upp på pallen.
Thomas Bryntesson, trea i EM i fjol, hoppas nu att få kliva allra högst upp på pallen. Foto: Lisa Olaison

Thomas Bryntesson, Pontus Tidemand, Peter Hedström – och legendaren Per Eklund.

Det kryllar av värmlänningar i EM-klassen i Höljes.

– Målsättningen är att gå för seger, säger Bryntesson.

I den reviderade kalendern blev EM-säsongen, i mästerskapet som officiellt kallas Euro RX Supercar, begränsat till till tre tävlingshelger.

Och medan VM-fältet gör upp om mästerskapspoäng både lördag och söndag kommer EM-bilarna under lördagen, med ett mer vanligt upplägg, köra två kvalomgångar innan de två sista kvalomgångarna, semifinal och final körs på söndag.

Och det finns alltså gott om värmländska hemmahopp för rallycrossfansen hemma framför tv-apparaterna att hålla tummarna för.

Som Töcksforsföraren Thomas Bryntesson.

– Jag är väldigt sugen. Visst, jag var med här uppe och körde RallyX Nordic-premiären men nu ska det bli kul att dra igång EM-säsongen, säger han till VF.

Osäker budget

RallyX Nordic-deltävlingen i Arvika stod han över.

– Dels för att spara grejerna litegrann men framför allt av budgetskäl. Allt är så ovisst i år, man vet inte vad det blir av det.

I fjol slutade Bryntesson trea i EM, 16 poäng efter Robin Larsson som nu klivit upp i VM-klassen.

– Målsättningen är att gå för seger, jag har varit nära flera gånger. Men det är ett jättetufft startfält även i år, så det gäller att ha stolpe in för att det ska funka.

Vilka ser du som dina främsta konkurrenter?

– Svårt att säga, för det är så många som kan vinna. Jag ser lätt sex-sju chaufförer som i princip kommer att köra lika fort. Där finns Pontus med all sin erfarenhet både från rally och rallycross, Ben-Philip Gundersen och Sondre Evjen och båda bröderna (Andrea och Jean-Baptiste) Dubourg som också är snabba.

Den sistnämnde var den andre föraren som Bryntesson i fjol hade framför sig i totalen.

För egen del, hur snabb är du?

– Ute på banan är jag snabb, så kändes det i "nordiska". Men där kämpade vi lite med starterna, det är jag lite bekymrad för. Förhoppningsvis får vi till dem bättre nu, alla vet hur viktiga de är.

Tidemand hoppfull

Förhoppningsfull inför Höljes är även Pontus Tidemand.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag är rejält sugen på ett bra resultat. Pallen vore fantastiskt och det är ju alltid dit man siktar, säger han i ett pressmeddelande.

En tävling i nya teamet, Hedström Motorsport, och nya bilen, en VW Polo Supercar har han bakom sig i form av RallyX Nordic-premiären just i Höljes i juli.

– Teamet är väldigt proffsiga och har jobbat hårt sen sist, analyserat mycket och finslipat bilen ända ner på detaljnivå. Vi har klarat av den första tävlingen, som var lite som ett genrep inför det här, och betade samtidigt av lite oflyt. Nu känns det som det kan bli en riktigt kul helg. Revanschsugen är jag definitivt, säger Tidemand som hade torsdagen som testdag.

Pontus Tidemand slår fast att åksuget är enormt.
Pontus Tidemand slår fast att åksuget är enormt. Foto: Christian Gustavsson

– Bara att få upp pulsen och få känna lite på bilen innan vi åker upp till Höljes kommer göra mycket för känslan. Man taggar till lite extra och det tagget tänker jag behålla tills på söndag. Jag är redo att göra det bästa jag kan utefter förutsättningarna och trots att det såklart blir en publikfri tävling hoppas jag att vi alla kan bjuda på tillräckligt med action så det går igenom skärmarna.

Tävlingsovan Hedström

Kollega i Hedström motorsport är Peter Hedström själv som framför allt är spänd på att se hur de nya stötdämpare man satt på bilen kommer fungera i tävling.

– Jag fick en mycket bra känsla i bilen, just denna bil har jag aldrig kört förut, den har varit vår testbil. Jag körde med mina inställningar från förra året och den nya dämparen från Öhlins kändes mycket bra, säger Peter Hedström i ett pressmeddelande.

Och de egna förväntningarna tonar han ned något.

– Känslan är ändå att jag slår från underläge, jag har inte kört en meter på banan sen förra året här på EM.

Peter Hedström har inte tävlat på ett år.
Peter Hedström har inte tävlat på ett år. Foto: Anders Ekström

Artikeltaggar

HöljesPer EklundPeter HedströmPontus TidemandRallycrossRallycross-EMThomas Bryntesson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.