Bra skolstart utan munskydd

Ledare
PUBLICERAD:
Jonas Frödings skulptur ’Lekande Barn’ vid Lund C har försetts med munskydd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skolorna har öppnat för höstterminen. De flesta genomförde upprop och samlingar utomhus i det strålande sommarvädret. Rektorer och lärare är spända och oroliga, men de har förberett sig noga för att ge barn och ungdomar en så trygg och coronafri skolgång som möjligt. Det är bra att de inte tvingas bära munskydd.

För gymnasisterna var det första gången sedan i mars som de fick träffas på skolan efter månader av distansundervisning. Men det betyder inte att faran är över. Nu ökar smittspridningen igen i vad som Folkhälsomyndigheten och regionerna tror är en semestereffekt.

Snart tvingar kylan och mörkret oss inomhus. Det ökar risken för att virusspridningen tar fart igen. Sommarens positiva trend med sjunkande dödstal och färre smittade kan brytas. Och fortfarande har Sverige alldeles för många döda och smittade per capita. Vad som gått fel får granskas senare.

Nu står den stora striden om munskydd eller inte. Sverige är numera det enda landet i Europa som inte förordar munskydd. I flera länder straffas den som inte munskydd med böter.

– Munskyddsfrågan är inte död, utan den arbetas med för högtryck, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Om några veckor kan det komma rekommendationer, men för närvarande är det upp till var och en att bestämma om de vill täcka mun och näsa med ett skydd. Den som tror de hjälper ska självfallet använda munskydd. Företag och institutioner kan också ta egna beslut om att personalen ska bära munskydd. Det har till exempel Nordic Hotels och Karolinska Institutet gjort.

Folkhälsomyndigheten hävdar fortfarande att det bästa är att följa de allmänna rekommendationerna att hålla avstånd, tvätta händerna ofta, undvika trängsel och stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk.

Karlstads skoldirektör Maria Kjällström har rätt att vara stolt.
Foto: Jeanette Dahlström

Sverige var unikt också i våras, med att hålla förskolor och skolor öppna. En total skolstängning hade fått stora, mestadels negativa konsekvenser för hela samhället. Nu gick det bra, och Karlstads skoldirektör Maria Kjällström har rätt att vara stolt över vad som gjordes.

Nu inför höstterminen har de förberett sig ännu mer. Det är inte läge att bli corona-lat, som Niklas Wikström (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden förklarade i tisdagens VF. Nej, det är långtifrån över, men åtgärderna som genomförts och genomförs är kloka.

Tillbaka på skolan efter månader av distansundervisning var det en uppsluppen stämning utanför Sundstagymnasiet på tisdagsmorgonen.
Foto: Peter Bäcker

För gymnasieskolorna är utmaningen ännu större. De löser det genom att behålla distansundervisningen en dag i veckan, flexibel skolstart, utspridda lunchtider och färre storgrupper. Kollektivtrafiken har förstärkts med extra bussar för att undvika trängsel. Strategin bygger på att alla tar ett eget ansvar, precis som den nationella strategin gör. Det finns även beredskap att göra mer om smittspridningen ökar.

Det imponerar, men det gör inte de 26 forskarna som på DN Debatt föreslår att alla elever och lärare ska bära munskydd. De hävdar att det är enkelt, billigt och effektivt för att hålla nere smittan. Men återigen har de valt enstaka forskningsrapporter och artiklar som talar för deras sak.

Barnläkaren Jonas F Ludvigsson i Örebro sågar itu deras argument ett efter ett i en replik. De 26 forskarna har ägnat sig åt ”cherry-picking”, valt ut litteratur som passar deras syfte, men det skrämmer mest upp föräldrar och elever. Det är fel att dra slutsatsen att munskydd fungerar i en skolmiljö, konstaterar Ludvigsson.

Forskarna borde ha kollat vad skolpersonalen tror om möjligheten att få 6-9-åringar att bära ett munskydd på rätt sätt under en hel skoldag. Det är helt orealistiskt, skriver Thomas Larsson, utbildningschef i Nordanstigs kommun, i en annan replik. Ja, nog är det så.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.