• idag
  19 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   1.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klimathotet tar inte paus

Ledare
PUBLICERAD:
Isberg som kalvat från en glaciär på Svalbard.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Isen i Norra ishavet smälter oväntat snabbt. Runt Svalbard stiger vattentemperaturen med 1,5 grader på tio år, visar en ny studie. Det kommer att öka issmältningen ännu mer och höja havsnivån ytterligare.

Forskarrapporten oroar. Det gör också uppgifter från Death Valley i USA som i helgen uppmätte den varmaste temperaturen i modern tid: 54,4 grader. Samtidigt noterar klimatforskarna att permafrosten i Sibirien, som binder enorma mängder växthusgaser, tinar oroväckande snabbt.

Klimatförändringarna tar inte paus under coronapandemin. Den tillfälliga nedgången i utsläpp av koldioxid under våren är snart borta när industrin och konsumtionen trampar gasen i botten igen. Möjligheten att använda pandemin för att ställa om till en fossilfri framtid ser ut att missas.

Det gör presidentvalet i USA i november ännu viktigare. Klimatförnekaren Donald Trump måste bytas ut mot Joe Biden, som lovar kraftfulla insatser för en grön omställning. En maktskifte i Vita huset skulle kunna göra USA till en ledare i det globala klimatarbetet igen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.