Sätt dit bidragssnyltarna

Ledare
PUBLICERAD:
2 000 fall av misstänkt fusk med coronastöd utreds, rapporterar SVT. Bland annat inom krogbranschen.
Foto: Johan Nilsson/TT
I Sverige är bidragsfusk bland det värsta, mest skamfyllda man kan göra. Det sitter långt ned i folkdjupet, man skor sig inte på solidariteten. Falska permitteringar måste därför straffas lika hårt, föraktas med samma kraft, som all annan typ av bidragsbrott. Det blir inte finare att stjäla för att man har en chefstitel.

Skattebetalare har visat stor generositet under våren. Stödpaketen till företag överstiger 300 miljarder kronor. Jobb har räddats och förhoppningsvis leder det till en snabbare återhämtning när krisen klingat av. Samtidigt rapporteras om ett systematiskt bidragsfusk.

Anställda uppmanas jobba trots permittering. För att “visa framfötterna och ha en chans att stanna”. Verksamheten rullar på som vanligt, men VD roffar åt sig för att möjligheten uppstår. Staten måste slå till hårt. Trygghetssystemen är till för dem som behöver hjälp, inte tjuvar.

SVT rapporterade att över 2 000 fall utreds. Det handlar om många branscher. Allt från handel, restaurang, PR, bygg, industri till IT. Anställda måste jobba, men hålla tyst om det. Under april fick Hotell- och restaurangfacket dagligen samtal som handlade om detta.

På senare år har ett stort antal assistansfusk uppdagats. Brottslingar har påstått att någon behöver assistans, bildat bolag och hämtat ut tiotals miljoner. Samhället har svarat med full styrka när bevis funnits. De ansvariga har fått fängelse, böter eller jagas jorden runt.

Fusket löser upp välfärdens fundament, förtroendet. Vi betalar för att vi tror det går till rätt saker. Ju fler som fuskar och ju fler som kan göra det utan påföljd, ju mindre villiga blir vi att vara med. Därför är det så viktigt att straffen blir kännbara. Vi får inte acceptera röveriet.

Regeringen har gjort en del. I april flyttades personal från Skatteverket till Tillväxtverket för att jaga fuskare. I juni inledde myndigheter oanmälda besök på arbetsplatser, för att kontrollera att verksamheten är så drabbad som de uppgett. Felaktiga uppgifter ska kunna leda till åtal.

Det kan behövas mer. Och signalerna måste komma från alla politiker. Pikant nog har vi inte hört något från den bidragshatande högern. I vanliga fall ljuder basunerna så fort ordet kommer på tal. Inte nu. Inte när det fina folket fuskar. Då har man överseende, precis som med skatteflykt.

De flesta företagare är hederliga och har inte smusslat med permitteringar. Det kan ha varit deras sista livlina, före konkurs. Pandemin var omöjlig att förutse och samhället valde att inte lämna någon i sticket. Stödet har varit bra för människor, bra för jobb och bra för lokalsamhällen.

Vid någon tidpunkt måste det tas bort. Vi vet inte hur länge situationen pågår. Regeringen måste balansera nyttan. Sysselsättningen det räddar, pengarna det kostar.

Risken är att skrupelfria företagare utnyttjar situationen och fortsätter permittera sina anställda trots att affärerna börjar gå bättre. En sak är säker. Om systemet ska behålla sin legitimitet måste snyltare sättas dit som alla andra bidragsfuskare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.