Hoppa till huvudinnehållet

Dubbel värmländsk succé i Lettland – Solberg vann igen

Publicerad:
Oliver Solberg visade på nytt hur väl han bemästrar grusvägarna i Lettland.
Oliver Solberg visade på nytt hur väl han bemästrar grusvägarna i Lettland. Foto: Sven Kollus

Dennis Rådström slutade tvåa i klassen.

Och Oliver Solberg – han försvarade trots tuff konkurrens totalsegern i Rally Liepaja.

– En riktigt bra helg, säger värmlänningen som nu leder EM.

Solberg skrev historia i fjol då han som 17-åring vann tävlingen i Lettland men ställdes nu mot riktigt tufft motstånd i EM-deltävlingen då flera meriterade förare passade på att köra ett under coronapandemin sällsynt rally.

Men trots förare som bland annat Mads Østberg och Craig Breen att tampas med så var det till sist Solberg som i sin Volkswagen Polo totalvann med 20,1 sekunder till just Østberg på andraplats.

– Ett kanonjobb från Aaron och hela teamet. Att komma tillbaka hit har varit så coolt med minnet av min första seger här i fjol. Att vinna igen och nu leda både ERC och ERC1 Junior är fantastiskt, säger Solberg och blickar tillbaka på vägen dit.

– Jag kunde kontrollera hastigheten lite – jag körde inte helt galet fort hela tiden. Jag var riktigt nöjd med tävlingen i Rom för några veckor sedan och tredjeplatsen där i mitt första asfaltrally. Men att nu få köra på grus igen kändes som att komma hem och jag kunde verkligen njuta av de här vägarna.

Problem med motorn

Helt utan drama var dock inte helgen för den 18-årige värmlänningen. Pulsen steg snabbt i början av den sista etappen.

– Motorn gick bara på tre cylindrar under den första halvan av det åttonde sträckan. Men så plötsligt började den gå på alla fyra igen, och sedan var jag tvungen att ta i lite extra för att begränsa förlusten så mycket som möjligt.

Oliver Solberg vann totalt sex av tio specialsträckor.
Oliver Solberg vann totalt sex av tio specialsträckor. Foto: Sven Kollus

Fem tappade sekunder på sträckan innebar dock fortfarande en ledning med 17.

– Jag var väldigt nervös när det hände, men lyckligtvis slutade allt på bästa sätt, säger Solberg i pressmeddelandet och fortsätter:

– De sista sträckorna handlade bara om att kontrollera ledningen. Jag är oerhört glad att vi lyckades försvara förra årets seger.

Oklart med resten

I den kontrollerande farten lyckades Solberg ändå vinna två sträckor, totalt tog han hem sex av tio under helgen.

Frågan är vad som händer nu. Någon EM-satsning fanns inte med i den initiala planeringen, men nu leder värmlänningen mästerskapet både totalt och i sin juniorklass.

– Jag vet ännu inte om vi kommer att köra EM-tävlingen på Azorerna (17-19 september).

Dennis Rådström far fram på gruset i Lettland.
Dennis Rådström far fram på gruset i Lettland. Foto: Vandraq Studio

Men Solberg var inte den ende värmlänningen som fick kliva upp på pallen i Lettland.

Det fick även Dennis Rådström och hans co-driver Johan Johansson göra i ERC 3 juniorklassen där duon slutade tvåa bakom estländaren Ken Torn.

– Vi får med oss ett riktigt bra resultat denna helgen. Det har vart lite upp och ner och vi har lärt oss mycket. Vägarna har vart helt fantastiskt och som alltid har teamet gjort ett grymt jobb. Vår Ford har funkat riktigt bra på de snabba vägarna här i Lettland, säger Rådström i ett pressmeddelande.

Trea i totalen

Efter sjundeplatsen i Rom och andraplatsen nu ligger Torsbykillen trea totalt i mästerskapet.

– Det har vart riktigt högt tempo i toppen och det har vart svårt att matcha dem ibland. Men vi har kört moget och det känns bra att bli tvåa och få med bra med mästerskapspoäng. Så vi är nöjda med tävlingen.

Artikeltaggar

Dennis RådströmOliver SolbergRallyRally-EM

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.