Hoppa till huvudinnehållet

Öppet hus lockade nyfikna fyrentusiaster

Publicerad:
Jan Gambring har varit föreningen Fyrtornet trogen sedan 2013. Under söndagen var han en av två som höll i öppet hus på Skage fyr. Foto: Sophia Jiglind

Förr i tiden varnade Skage fyr skepp från att förlisa vid de förrädiska Grisskären utanför Hammarö sydspets.

Under söndagen stoppade inte ens en coronapandemi den anrika anläggningen från att hålla öppet under årliga Fyrens dag.

En dag om året håller Skage fyr öppet för den nyfikna allmänheten i samband med att Fyrens dag anordnas. Men, som med allt annat handlar fortfarande mycket om den rådande coronapandemin. För att kunna hålla öppet i sommarvärmen under söndagen hade föreningen Fyrtornet infört en del åtgärder för att säkra upp tillställningen.

– Alla har gjort lite olika runt om i Sverige, cirka hälften av fyrarna har nog öppet i år, säger Jan Gambring från föreningen och ordföranden, Conny Claesson, tar vid:

– Ett sällskap får gå in i taget och titta runt i fyrbostaden och tornet. Handsprit finns tillgängligt inne och ute. Vi har fått en del information och rekommendationer och ville genomföra detta då det bara är en gång om året.

För den som vågar sig upp i det åtta meter höga fyrtornet väntar en  omfattande vy över Vänern.
För den som vågar sig upp i det åtta meter höga fyrtornet väntar en omfattande vy över Vänern. Foto: Sophia Jiglind

Styrelsen gjorde för ett tag sedan en riskbedömning och valde därefter att hålla fyren öppen.

– En av de största anledningarna till att vi har fyrföreningen är ju för att bevara den här kulturhistoriska miljön och då skulle det vara väldigt synd om allmänheten inte fick komma och titta in.

Runt lunchtid på söndagen hade drygt 30 personer besökt fyren, som upprättades 1872 av fyrmästaren Anders G Andersson, vars namn står inristat i farstun.

– Fyrvaktarfamiljen bodde där från 1872 till 1907 och det krävdes verkligen att det var en familj. Fotogenlampan som satt uppe i fyrtornet skulle ju blinka dygnet runt och för att den skulle kunna rotera hade man ett lod ned genom ett hål i trappan. Den skulle vevas upp var fjärde timme. Då behövde man vara minst två, berättar Conny Claesson.

Det mesta i Skage fyr är bevarat i sitt originalskick, bland annat fotogenlampan som varnade fartyg från att gå på grund.
Det mesta i Skage fyr är bevarat i sitt originalskick, bland annat fotogenlampan som varnade fartyg från att gå på grund. Foto: Sophia Jiglind

Artikeltaggar

Conny ClaessonHammaröNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.