Hoppa till huvudinnehållet

Nya loppisrallyt i Glava tog fart så fort det hade startat

Publicerad:
Hon hyllade rallyloppisen i Glava och köpte en en duk för 20 kronor i välsorterade ladan hos systrarna Birgitta Hultgren och Carina Olausson. Billigt men också tanken med loppisar enligt Britt Larsson, Stenungsund, med erfarenhet från motsvarande försäljning längs västkusten.
Hon hyllade rallyloppisen i Glava och köpte en en duk för 20 kronor i välsorterade ladan hos systrarna Birgitta Hultgren och Carina Olausson. Billigt men också tanken med loppisar enligt Britt Larsson, Stenungsund, med erfarenhet från motsvarande försäljning längs västkusten. Foto: HP Skoglund

Loppisens ömsesidiga nöje underströks mer än väl under lördagens loppisrally i Glava.

– Det jag inte behöver kan komma andra till glädje, konstaterade proffsloppisförsäljare Runa Jansson.

Hon tangerade loppmarknadernas grundbult; bli av med oanvända prylar, eller skaffa sig mer användbara. I Hönacka, Semnebyn, Tåkerud, Laskerud, Blåsåsen och Ståstilla bland 35 rallydepåer.

De gamla skolplanscherna lockade stora som små, bland andra Viktor Larsson, Josefin Stuart Beck och deras barn Erling, i hatten, och Edvard.
De gamla skolplanscherna lockade stora som små, bland andra Viktor Larsson, Josefin Stuart Beck och deras barn Erling, i hatten, och Edvard. Foto: HP Skoglund

Farten valde man själv, och så tätt låg en del försäljningsbord att man kunde gå. I solen. Läska sig, och bilen med 50 öre billigare bensin, vid macken där storloppisen i Glava inte fick äga rum i denna tid.

– Så jag föreslog att vi skulle dela upp oss som jag hade sett att de gjorde i Uddevallatrakten, berättar Christina Andersson som fick dunderrespons på förslagit.

Loppisförsäljarna täckte upp större delen av Glava sedan Christina Andersson föreslagit att storloppisen vid macken kunde spridas i bygden istället för att ställas in.
Loppisförsäljarna täckte upp större delen av Glava sedan Christina Andersson föreslagit att storloppisen vid macken kunde spridas i bygden istället för att ställas in. Foto: HP Skoglund

– Rallyloppisen blev större än vi hade tänkt oss, och det verkar som vi ska fortsätta så här nästa år. På folks begäran.

Det är en parameter värd att lyssna på för ett arrangemang utan arrangör men med hjärtat.

Ett fynd I Glava.

- Det kan jag försäkra. Den här danska glasflaskan skulle ha kostat mig 800 kronor i en affär, här betalade jag 100 kronor, berättade Astrid Zehm från Töcksfors.

Andra fyndet, en fönsterlampa från Gabriel keramik som upphört med tillverkningen.

De fyllde bilen med fynd från rallyloppisen i Glava, retrolampa för Kerstin Axelssons del,  danskt glas för Astrid Zehm. Töcksforsdamerna kom för att göra så många depåstopp som möjligt.
De fyllde bilen med fynd från rallyloppisen i Glava, retrolampa för Kerstin Axelssons del, danskt glas för Astrid Zehm. Töcksforsdamerna kom för att göra så många depåstopp som möjligt. Foto: HP Skoglund

Astrids sällskap Kerstin Axelsson höll retrolampan från 1950-talet som sitt bästa köp, efter sjätte depåstoppet.

– Vi tänket köra hela rallyt.

Om de hade tid att bromsa in vid Blåsåsen kunde de samtidigt göra en god gärning bland gamla skolplanscher och överblivet material .

– Intäkterna går till Maria från El Salvador, som gick på skolan här, och bodde med familjen på flyktingförläggningen i Glava men utvisades, förklarade Kerstin Danielsson.

En kylare till en Chrysler Voyager var till salu för 50 kronor. Udda vara för en skola, kanske till rektorns bil?

En glasflaska från danska Holmegaard kostar 800 kronor över disk, i Glava en hundring. Ett fynd.
En glasflaska från danska Holmegaard kostar 800 kronor över disk, i Glava en hundring. Ett fynd. Foto: HP Skoglund

Britt Larsson från Stenungsund bestämde sig för en broderad duk i systrarna Carina Olaussons och Birgitta Hultgrens välsorterade lada. 20 kronor. Billigt så att hon nästan fick skämmas.

– Men det ska vara billigt på loppis, försäkrade hon.

Där fångade hon hela poängen med helgens solskenshistoria i Glava. Rallyt som alla vann på.

När storloppisen vid macken ställdes in spred sig försäljarna i bygden istället. Loppisrallyt gjorde succé efter vägarna.
När storloppisen vid macken ställdes in spred sig försäljarna i bygden istället. Loppisrallyt gjorde succé efter vägarna. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

GlavaLoppmarknaderNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.