• idag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur ser Jimmies kravlista ut?

Ledare
PUBLICERAD:
När man ser hur mycket sossarna måste kompromissa med fyraprocentspartierna är det lätt att se hur lång SD:s kravlista skulle vara för att stötta Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Migrationskommittén skulle lösa upp knuten kring en av politikens hetaste frågor, men efter ett års arbete ser den i stället ut att kunna orsaka en regeringskris i höst. Regeringspartierna är djupt oense, och migrationsminister Morgan Johansson (S) är beredd att köra över partnern Miljöpartiet och ta förslagen direkt till riksdagen.

Kommissionen landade i 26 konkreta förslag. Socialdemokraterna står bakom samtliga förslag, Miljöpartiet bara tre. Sprickan kunde inte vara djupare än så.

DN:s genomgång visar samtidigt att Liberalerna står bakom 24 av förslagen, Kristdemokraterna 23 samt Centerpartiet och Moderaterna 18. Det finns alltså majoritet i riksdagen för de flesta av punkterna som ska ersätta den tillfälliga migrationslagen från 2015 nästa år, annars gäller återigen den mer generösa lagen från före flyktingkrisen.

Med hoppande majoriteter skulle en ny mer restriktiv lag kunna vara på plats inför valet 2022, vilket också är vad en majoritet av svenska folket vill enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Men det kräver att Miljöpartiet accepterar att bli överkörda utan att ställa till med en regeringskris.

Vill Isabella Lövin och MP ha en regeringskris i höst eller kan de svälja förtreten att bli överkörd av den (S)tora regeringspartnern?
Foto: ALI LORESTANI/TT

Och vill Isabella Lövin och Per Bolund verkligen ha ett extraval nästa år? Det parti som skulle välkomna det mest är Sverigedemokraterna, som också skulle jubla över om migrationsfrågan blir avgörande het i den ordinarie valrörelsen 2022.

En annan fråga som väcks är hur stort inflytande de små fyraprocentspartierna ska få. Liberalerna har genom januariavtalet fått orimligt mycket utdelning för sin politik, till exempel avskaffandet av värnskatten. Sossarnas kompromissvilja har varit stor för att hålla ihop regeringen och samarbetet med L och C, lika stor som strävan efter breda överenskommelser varit.

Moderaterna har under Ulf Kristersson visat en aversion mot breda blocköverskridande uppgörelser. De har hoppat av energiöverenskommelsen, försvarssamarbetet och samtalen kring gängkriminaliteten. De anmäler avvikande uppfattning även i migrationsfrågan. I fråga efter fråga har de visat sig stå närmare Sverigedemokraterna allt medan avståndet till Socialdemokraterna har ökat.

Ett högernationalistiskt block tar allt tydligare form. Den tidigare uttalade aversionen mot Jimmie Åkesson har bytts ut mot öppet samarbete av både Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch. De sjunger allt mer samstämt i fråga efter fråga. De tre partiernas väljare närmar sig också varandra allt mer, enligt forskarna på SOM-institutet.

Ulf Kristersson ser sig som självskriven oppositionsledare och statsministerkandidat. Han räknar med att Jimmie Åkesson ska backa upp honom och att SD:s krav på inflytande blir hanterliga. Det är en naiv och farlig inställning.

Jimmie Åkesson gör inte anspråk på att sitta i en högerregering vid ett maktskifte, men kravlistan för att acceptera Ulf Kristersson som statsminister kommer att bli lång.
Foto: Ali Lorestani/TT

Som läget är nu är Sverigedemokraterna det största oppositionspartiet. Att tro att deras kravlista för att rösta fram Kristersson som statsminister skulle vara kortare än den de små januaripartierna lade fram för Socialdemokraterna är oerhört blåögt. Eller är det helt enkelt så att Moderaterna mer och mer accepterar SD:s politik?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.