Smutskastningen har börjat

Ledare
PUBLICERAD:
Senator Kamala Harris blir som väntat Joe Bidens vicepresidentkandidat.
Foto: Erin Scott
Erfarna juristen och senatorn Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat i höstens presidentval i USA. Det var ett väntat och taktiskt val, men ändå riskfyllt. Just nu ser Biden ut att ha en klar seger inom räckhåll, men det trodde Hillary Clinton och Demokraterna vid samma tid för fyra år sedan också.

Donald Trumps kampanjledning var förberedd på nomineringen. Det dröjde inte många minuter efter tillkännagivandet förrän Trump gick till attack. I en video anklagar han Kamala Harris för att vara falsk och Joe Biden för att vara korkad. ”Perfekta för varandra. Fel för USA.” är budskapet som slår an tonen för valkampanjen.

Republikanernas kampanj kommer inte att handla särskilt mycket om sakpolitik utan mer om hårda och oseriösa personangrepp. Trump verkar vara redo att göra vad som helst för att sitta kvar i Vita huset. Historikern Timothy Snyder anklagar till och med Trump för att använda en fascistisk manual när han talar om att skjuta upp valet och redan nu ifrågasätta och vägra acceptera en eventuell förlust.

Trump vill framstå som stark och intelligent, men hans agerande och framträdanden den senaste tiden avslöjar en inkonsekvent president som tror att han än en gång kan vinna på falska löften, överdrifter och rena lögner. Det var en olycka 2016, det vore en katastrof om det upprepas i höst.

För Trumps vita kärnväljare i de konservativa delstaterna mellan öst- och västkusten är Kamala Harris från elitens Kalifornien ett bra hatobjekt. Trump kommer säkert också att spela på de strängarna.

Jamaicanske pappan är ekonomiprofessor, indiska mamman cancerforskare. Harris är välutbildad och meriterad jurist, orädd och slagfärdig i debatter. Till skillnad mot nuvarande vicepresident Mike Pence är hon färgstark på flera sätt.

Hon får ett brett stöd från de tidigare besegrade demokratiska presidentkandidaterna. De fackliga organisationerna AFL/CIO backar henne helhjärtat. Barack Obama säger att hon är ”mer är redo för jobbet”. Joe Biden kallar henne ”en orädd förkämpe för den lilla människan och en av landets mest framstående folkvalda”.

Harris kan förhoppningsvis locka de stora och allt viktigare minoritetsgrupperna till valurnorna, men risken finns att demokraternas vänsterfalang tycker att hon ligger för mycket i politikens mittfåra. Elektorsrösterna i hennes hemstat Kalifornien var dessutom redan säkrade.

Att det till slut blev Harris är ändå logiskt. Att Biden skulle ha en kvinna vid sin sida har stått klart länge. Efter sommarens Black Lives Matterdebatt är det uppenbart att Bidens parhäst skulle ha något annat är en helvit bakgrund.

Att hon är betydligt mycket yngre än den 77-årige presidentkandidaten är nödvändigt. Född 1964 är hon med amerikanska mått mätt en ung politiker. Det tillhör ändå ovanligheterna att en vicepresident får ta över.

Senast det hände var 1974 när Gerard Ford klev in efter att Richard M Nixon tvingats avgå efter Watergateskandalen. Mordet på John F Kennedy i november 1963 gjorde hastigt Lyndon B Johnson till president.

Med tanke på att Joe Biden vid en seger i november blir den äldste tillträdande presidenten i USA:s historia är det klokt att Harris är kompetent nog att ta över under de kommande fyra åren och vara kandidat 2024. Det är hon, men först behöver Joe Biden besegra Donald Trump i höst.

Förhoppningsvis kan duon förvandla Trump till en kort parentes i amerikansk historia och inte början på en lång och obehaglig högerpopulistisk era.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.