• fredag
  25 sep
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.8 mm
 • söndag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Livets gas" får inte stiga hur mycket som helst

Insändare
PUBLICERAD:
"Jag sitter på Stora Torget i Karlstad i Fridays for futures anda. Detta lovade jag Greta Thunberg på Bokmässan i Göteborg 2018."
Foto: Olivier Matthys
Angående klimatinsändare i VF den 30 juli.

Återigen kan man läsa en äldre herres förnekelse av den pågående klimatkrisen Temperaturen har stigit 1.1 grad det senaste århundradet och att PPM-kurvan stigit till 418. PPM-kurvan passerade 350 på 80-talet vilket är en kritisk gräns för den planetära stabiliteten. Sjunker temperaturen 4-5 grader blir det istid, vad som händer när temperaturen stiger vet vi inte riktigt för det har aldrig hänt i människans historia.

Vi kan läsa i rapporter att 1 procent av planeten är obeboelig på grund av hetta och att beräkningar antar att 19 procent är obeboelig om 50 år, alltså 2070, om vi inte agerar. Vi kan om man följer internationell press läsa om flyktingströmmar p.g.a. av hunger när man inte längre får tillräckliga skördar. Vi kan läsa om permafrosttinning i Sibirien och översvärmningskatastrofer i Bangladesh. Samtidigt pågår en utrotning av djur och arter vars ekotjänster är ovärderliga. Det är bara att fylla på med vad som rapporteras i vetenskapliga rapporter och media.

Man skriver att man ständigt tvångsmatats med ”Nu har vi bara 10 år kvar”. Det är riktigt vi har känt till risken för en klimatkris de senaste 100 åren och det har kommit flera varningar utifrån olika kunskapsupptäckter. Varningen på 80-talet gällde att PPM halten översteg 350. Stora utsläpp av CO2 ledde till att fotosyntesen kommer i obalans. Atmosfären fylls på med CO2 vilket leder till ett varmare klimat. Det är ju så att koncentrationen ”livets gas” CO2 inte kan stiga hur mycket som helst. Stäng in dig i ett garage och starta fossilbilsmotorn och avvakta, förhoppningsvis upptäcker någon ditt tilltag i tid.

Astronomi, solfysik, geologi, geokronologi, geokemi, sedimentologi, tektonik, paleontologi, paleoekologi, glaciologi, klimatologi, meteorologi, oceanografi, ekologi, arkeologi och historia är viktiga kunskaper och då skriver man att Isabella Lövin varit skribent för Månads Journalen, men nämner inte att hon skrivit boken "Silent Seas – The Fish Race to the Bottom" (sv. "Tysta hav"), en internationellt mycket viktig bok för fiskepolitiken.

Som referens nämns ”Sveriges absolut främste klimatvetenskapsman, professor Lennart Bengtsson”. Men vid en läsning av hans bok ”Vad händer med klimatet?” finner man att stödet för klimatförnekelse är svagt Sen kommer flera anstötliga politiska påhopp som saknar relevans för framtidens klimatpolitik.

Jag sitter på Stora Torget i Karlstad i Fridays for futures anda. Detta lovade jag Greta Thunberg på Bokmässan i Göteborg 2018 och om någon månad blir det för 100:e fredagen och jag är numera inte ensam där.

Välkommen i kampen!

Krister Stål

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.