• idag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

L: Ljus framtid för varje barn!

Debatt
PUBLICERAD:
Liberalerna föreslår att Socialtjänstlagen utökas med uppdrag att socialnämnder över hela landet aktivt ska arbeta för att tidigt förebygga skolfrånvaro och motverka en avbruten skolgång.
Foto: JESSICA GOW / TT
Varje utsatt barn ska ha en trygg och bra framtid. Det förutsätter att vi garanterar alla barn en riktigt god skolgång, skriver fyra liberaler.

Snart börjar barn över hela landet skolan igen. Barn som klarar skolan har större chanser i livet på otaliga sätt. Skolverket konstaterar att det finns starka samband mellan skolnärvaro, skolprestationer och psykisk hälsa. Forskning visar övertygande att misslyckad skolgång ökar risken för att senare drabbas av ohälsa, sociala problem och kriminalitet. Ändå nämner inte dagens lagstiftning skolfrånvaro som en riskfaktor i barns liv. Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste helt enkelt rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituation.

Lagen som styr socialtjänsten måste fånga upp alla barn som är i risk för utsatthet. Idag har lagstiftningen en allvarlig lucka. Missbruk, spelmissbruk, kriminalitet, skadliga miljöer, ogynnsam utveckling, utsatthet nämns som viktiga områden att bevaka och aktivt motverka. Men inte ett ord om skolan, trots att skolan är en avgörande del av skyddsnätet vi är skyldiga dessa barn. Liberalerna föreslår därför att Socialtjänstlagen utökas med uppdrag att Socialnämnder över hela landet aktivt ska arbeta för att tidigt förebygga skolfrånvaro och motverka en avbruten skolgång.

Socialtjänsten behöver få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt som finns för att utsatta barn ska ta sig till skolan. Efter en individuell bedömning av vad varje barn behöver ska socialtjänsten över hela landet ha resurser till stöd. Detalj för detalj, termin efter termin, krävs ett långsiktigt engagemang för barn och unga för att byta utsatthet och hopplöshet mot delaktighet och framtidstro. Detta måste Socialtjänstlagen ovillkorligt säkra. Sverige ska vara möjligheternas land för alla barn.

Juno Blom, barnrättspolitisk talesperson (L)

Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson (L)

Anna-Maria Noreìn, representant i Socialtjänstutredningens politiska referensgrupp (L)

Niklas Wikström, kommunalråd Karlstad (L)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.