• idag
  24 sep
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.8 mm
 • söndag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jag tänker inte döpa mitt barn till Edvin

Krönikor
PUBLICERAD:
När jag var ung och ännu mer omogen stod jag vid min farfars familjegrav och sa: "Jag tänker inte döpa mitt barn till Edvin". Han hette nämligen så. Det är vanligt att man döper sina barn efter någon äldre släkting. Men det kändes inte aktuell då och jag tyckte namnet var fult.

Nu ångrar jag det uttalandet och tycker Edvin är ett vackert namn. Det har dessutom blivit trendigt och var i flera år ett av de vanligaste pojknamnen i landet. Precis som med husdesign, går det några generationer mellan vad man tycker är okej.

Jag heter ju Mats med Krister som andranamn. Egentligen skulle det ha varit tvärtom. Eftersom jag var busig som liten var det lättare för föräldrarna att ryta Mats och få mig att lyssna till det.

Det där med namn och släktforskning tycker jag är spännande. Det får bli min hobby när jag är pensionär. Jag hade en faster som ägnade mycket tid åt att forska om vår släkt. Den visar bland annat att farmor kommer från Dragsöna i Grums och har rötter där ända tillbaka på 1600-talet.

Samma faster har upptäckt att Zetterberg, som är på farfars sida, också är också flera hundra år gammalt. Det var en knekt till anfader. Han bosatte sig Säterbo utanför Arboga och tog namnet efter bostaden, som knektar brukade göra.

Fastern hävdade att vi är nära släkt med tidigare hockeyproffset Henrik Zetterberg. Jag funderar på att skicka en räkning så jag kan ta del av hans miljoner.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.