Hoppa till huvudinnehållet

Världsstjärnan överlägsen i Karlstad – men framtiden osäker

Publicerad:
Stefan Olsson inkasserade sitt 16:e SM-guld efter finalsegern i Karlstad på söndagen.
Stefan Olsson inkasserade sitt 16:e SM-guld efter finalsegern i Karlstad på söndagen. Foto: Tony Welam

Stefan Olsson var jättefavorit inför SM i rullstolstennis i Karlstad och gjorde inte heller någon besviken.

Paralympicsvinnaren från 2012 tog sig enkelt till final och väl där blev det en övertygande seger med 2–0 i set (6–1, 6–0) mot Sverigetvåan Hampus Linder Olofsson.

– Jag kom hit för att vinna så det känns skönt, säger Stefan Olsson till VF-sporten.

Han hade inte tävlat sedan februari.

Men ändå var Stefan Olsson överlägsen när SM avgjordes för första gången i Karlstad. Olsson, som är rankad topp sex i världen, tog sig till final med endast en gameförlust i bagaget. Precis som de flesta förutspådde så skulle guldmatchen också spelas mellan Sveriges två bästa spelare.

På andra sidan nät försökte Sverigetvåan Hampus Linder Olofsson, rankad 110 i världen, hota Stefan Olsson. Men den rutinerade 33-åringen blev för svår och vann finalen övertygande med 2–0 i set.

– Jag åkte hit för att vinna, sedan är jag inte i världens bästa form om jag ska vara helt ärlig. Ska jag tillbaka och spela på den internationella touren så behöver jag komma igång mer. Men det är ändå skönt att det är ett tag kvar tills dess, jag känner att om jag finslipar detta så blir det nog bra, säger Stefan Olsson.

Hur svarade kroppen efter helgens matcher?

– Styrkemässigt så känner jag mig helt okej, jag har lite mer att jobba på innan jag är tillbaka i normal form. Det är tennismässigt som jag känner att jag inte är helt hundra, men det går ju att jobba på. Den biten går snabbast så det är ganska lugnt.

Hampus Linder Olofsson orkade inte hela vägen i finalen.
Hampus Linder Olofsson orkade inte hela vägen i finalen. Foto: Tony Welam

Att det var Falunsonen som skulle få lyfta SM-bucklan för 13:e året i rad, hans 16:e seger totalt, var det inga höga odds på.

Olsson är överlägsen bland de svenska spelarna men hade gärna velat få en bättre genomkörare inför Europatouren som har en preliminär start den 31 augusti.

– Jag hoppades verkligen på att det skulle vara bättre, men det är så verkligheten ser ut. Har man inte tränat tillräckligt så får man svart på vitt att man inte är tillräckligt bra. Det funkar bra här men skulle jag komma ut i Europa nu så skulle jag ligga långt efter. Detta var ändå ett bra kvitto på vad man behöver jobba på när man kommer hem.

Tvekar om framtiden

Säsongen har blivit allt annat än vanlig för Stefan Olsson som så här års egentligen befinner sig utomlands.

– I vanliga fall reser vi ett halvår och bara spelar tennis. Så det känns lite konstigt att vara hemma nu, men samtidigt får jag tillbringa mer tid åt min treåring där hemma och vara med familjen. Jag har inte haft en svensk sommar sedan 2006, skrattar han.

Och just familjesituationen har gjort att Stefan Olsson tvekar om en satsning mot Paralympics i Tokyo 2021.

– Tennisen har varit mitt liv så pass länge och jag älskar verkligen sporten. Jag kan inte ta det beslutet just nu för det är så tudelat. På ett sätt hade det varit skönt att sluta men på ett annat sätt älskar jag tennis också, jag skulle vilja hålla på tills jag dör. Man räknar fördelar och nackdelar nästan varje dag.

Är det något inom dig som säger att du vill avsluta karriären med ett Paralympics?

– Absolut, det hade varit häftigt. Jag tror att det är världens tredje största idrottsevenemang efter OS och Superbowl. I Tokyo finns dessutom en fantastiskt tennispublik så det hade varit jäkligt coolt. Men beslutet om framtiden dröjer, jag tar det som det kommer.

Artikeltaggar

ParalympicsTennis

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.