• idag
  22 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Euron har förvärrat krisen

Ledare
PUBLICERAD:
För att lösa Emmanuel Macrons och Angela Merkels problem med EMU-länderna tvingas varje svenskt hushåll skuldsätta sig med 30 000 kronor.
Foto: John Thys
Coronakrisen har ekonomiskt slagit oerhört hårt på svensk ekonomi men också på framför allt västeuropeiska ekonomierna. Sverige är definitivt inte hårdast drabbat. BNP föll rekordsnabbt det andra kvartalet i år och arbetslöshet i olika former ökade snabbt.

Att coronaviruset är skuld till den ekonomiska krisen kan absolut inte ifrågasättas. Vägen ur krisen kan däremot inte lika lätt analyseras.

Sverige och Tyskland och andra länder med välskött ekonomi kan ju bära den ökade skuldsättning insatserna mot pandemins effekter inneburit. Sveriges statsskuld var före krisen närmast rekordlåg till skillnad från vad som gällde i Italien, Spanien och Grekland.

Orsaken till dessa skillnader är effekterna av EU:s monetära union EMU som visat sig kraftigt missgynna sydeuropeiska länders tillväxt men gynnat framför allt exportmotorn Tyskland. Det är EMU:s konstruktion som skapat de enorma skuldbergen i Sydeuropas länder och som nu i följden på coronakrisen hindrar länderna från att öka sin skuldsättning. Det naturliga hade som förre ministern Leif Pagrotsky föreslagit varit att EMU:s problem löstes av EMU-länderna där Sverige inte ingår.

I stället drev EU ledda av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron igenom att varje hushåll i Sverige drabbades av en skuldökning på cirka 30 000 kronor.

Från början var kravet att varje hushålls skulder skulle ha ökat med ytterligare 10 000 kronor, men intensivt arbete från Sveriges regering ihop med Nederländerna, Österrike och Danmark lyckades sänka skuldbeloppet. (Finland som fegade ur av hänsyn till Merkel borde ha stött de fyras gäng.) Inget politiskt parti kan dra fördel av systemet då alla är positiva till EU.

Skuldsättningen sker genom att EU lånar upp jättebelopp och innebär att alla medborgare blir skuldsatta. Sedan delas beloppet ut som direkta bidrag till de länder som sägs ha drabbats hårdast av coronakrisen – egentligen av EMU. För att göra det aptitligare sägs pengarna främst gå till miljöprojekt och till ny teknik.

Men det ska också ges till en rad forna öststater som i stort slapp pandemin. För länder om Polen och Ungern betyder det många miljarder i bidrag och möjlighet att i flera år dela ut godis till medborgarna och därmed möjliggöra för makthavare att behålla makten i åratal framöver.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.