• idag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Staten bör stå för kommunernas coronakostnader

Debatt
PUBLICERAD:
Höjd kommunalskatt slår extra hårt mot låginkomsttagare, poängterar Jan Wettmark (M).
Foto: Henrik Montgomery/TT
Efter två beslutade skattehöjningar inom loppet av några år, 2017 och 2020, har den politiska majoriteten i Arvika höjt kommunalskatten med 1 krona och 54 öre. Detta ska ses mot bakgrund av att den senaste skattehöjningen inträffade för cirka 40 år sen!

Som ett litet kuriosa kan nämnas att socialdemokraterna under denna period sänkt skatten två gånger, senast år 2000...

Under mina 35 år i fullmäktige har Arvika varit helt dominerande i länet med vår låga skatt kombinerat med effektiva verksamheter. Dessutom med stora pensionsavsättningar som gett eko i kommun-Sverige och stora utvecklingsprojekt som satt vår kommun på kartan.

2017 gjordes en skattehöjning på 60 öre, trots högkonjunktur, och nu höjs skatten med ytterligare 94 öre och risken är stor att vi ännu inte sett slutet på kommunala skattehöjningar.

Inom loppet av några år pulveriseras den lågskattepolitik som tidigare socialdemokratiska kommunalråd haft modet att föra. Kommunalskatten är dessutom lika för alla, fattig som rik, vilket innebär att den slår extra hårt mot de med låga inkomster. Hur hanterar socialdemokraterna i Arvika detta?

Av denna anledning är det viktigt att hålla nere kommunalskatten och istället hitta olika effektiviseringar inom många områden. Pröva andra driftformer, se över alla våra kommunala bolag, konkurrensutsätta mer verksamheter för att nu nämna några vägar att gå.

Coronaepidemin har som bekant inneburit stora kostnader för alla, inte minst för kommuner, men det är viktigt att poängtera att alla kostnader som Corona har inneburit ska staten stå för!

Så av den anledningen behövs ingen kommunal skattehöjning. Däremot står vi inför andra drivande kostnadsökningar där kommunerna idag inte vet hur stor del av dessa som staten kan stå för. Detta kommer säkerligen att leda till ökning av kommunalskatten och därför är det angeläget att hålla nere onödigt stora kommunskattehöjningar.

Arvika har alltför länge styrts av socialdemokraterna och förhoppningsvis får vi borgerliga partier visa att vi kan driva kommunen i en framtid där det kommer att krävas en tydligare styrning för att hindra ytterligare skattehöjningar.

För våra kommunmedborgare finns chansen att göra verklighet av detta via kommunvalet hösten 2022!

Jan Wettmark

Arvika-Moderaterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.