• idag
  26 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.8 mm
 • söndag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

En representant för ett länsmuseum ska företräda alla värmlänningar

Insändare
PUBLICERAD:
"Det är oerhört sorgligt att en folkvald politiker som företräder ett regionalt museum, finansierat av skattepengar, uttalar sig som Ulrika Jacobs gjort."
Foto: Lisa Olaison
I en kommentar på Facebook har Värmlands museums ordförande, Ulrika Jacobs (M), skrivit följande angående utredningen av bröderna som felaktigt pekades ut som fyraårige Kevins mördare: "Hade bröderna varit 2 ensamkommande ska du se att journalisterna grävt bättre..tyvärr svensk media."

Det är oerhört sorgligt att en folkvald politiker som företräder ett regionalt museum, finansierat av skattepengar, uttalar sig som Ulrika Jacobs gjort. Att påstå att svensk media inte grävt i Kevinfallet är fel. Bröderna blev ju friade efter medias grävande. Att dessutom antyda att medier borde skriva mindre om ensamkommande unga är djupt osmakligt och inte önskvärt. Snarare behöver vi mer granskningar om Migrationsverkets rättsosäkra hantering av dessa människor, exempelvis hur barnrättskonventionen inte följs trots att den blivit lag, eller hur den tillfälliga migrationslagen kom att gälla även de som sökt asyl innan lagändringen, vilket strider mot all rättspraxis.

Det känns obehagligt att den här typen av åsikter framförs av ordföranden för vårt länsmuseum. Värmlands Museums verksamhet ska skildra och beröra alla invånare som bor i Värmland. Övriga styrelsemedlemmar för Värmlands Museum och dess finansiärer Karlstads kommun, Region Värmland och Kulturrådet bör därför markera att de åsikter Ulrika Jacobs visar prov på varken är ok eller värdigt ett modernt länsmuseum.

Jenny och Stefan Westling

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.