• idag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Agera nu, kulturministern

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kulturminister Amanda Lind (MP) tänker inte avgå, men hon behöver göra mer för att rädda kulturens infrastruktur. Annars blir det kanske inte några konserter eller teaterföreställningar nästa sommar heller.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kulturminister Amanda Lind (MP) kommer inte att avgå, trots att Jonas Gardell och flera andra kulturprofiler kräver det. Hon ser sin uppgift och sitt ansvar som kultur- och idrottsminister som viktigare än någonsin. Nej, hon behöver inte avgå, men hon behöver tagga upp för att rädda kulturens infrastruktur och fotfolk.

Amanda Linds insatser under pandemin har inte imponerat. Visserligen kom tidigt ett stödpaket på 500 miljoner kronor för att kompensera för kulturevenemang som ställts in eller skjutits upp plus 150 miljoner kronor till regionala och lokala kulturverksamheter.

Det är alltid något, men frågan är om det räcker. Pengarna når inte heller fram till de som behövde det mest och som behöver det nu. Och då handlar det inte om Jonas Gardell eller andra toppartister som öppet luftar sin kritik mot kulturministern.

Det handlar om de ensamföretagare som sköter ljus och ljud på konserter och sommarteatrar. Det handlar om de som bygger scener till de stora sommarturnéerna och de som sköter logistiken kring folkfesterna.

Kulturens fotfolk helt enkelt, som inte passar in i de stöd som regeringen tagit fram. De har varken privata försäkringar, a-kassa eller starka fackförbund bakom sig. De är dessutom ofta många fler än de som står på scen.

Vill det sig illa kan kulturens infrastruktur ta sådan skada att det inte blir några konserter och teaterföreställningar heller nästa sommar. Insatser brådskar och besked behöver komma snart så att de kan undvika nedläggningar och konkurser. Kulturens fotfolk lever med en långsiktig planering, som nu ryckts undan för dem.

Amanda Lind har inte direkt stått på barrikaderna och slagits för kulturarbetarna. När värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) ställde en fråga till henne i riksdagen i slutet av juni fick han ett ganska intetsägande svar. Nu säger hon att regeringen kommer att lämna besked om publikrestriktionerna de kommande veckorna.

Jonas Gardell är arg och kräver kulturminister Amanda Linds avgång.
Foto: Karin Törnblom/TT

Det är mot dem Jonas Gardell riktar den största ilskan i debattartikeln i Expressen där han kräver kulturministerns avgång. Och nog är det svårt att förstå logiken i att folk får trängas i stora köpcentrum medan det är stängt på Gröna Lund och Liseberg. Lika ologiskt att det går att få in 400 personer på en restaurang bara de sitter glest medan det är förbjudet att vara mer än 50 personer på en konsert eller en teaterföreställning, oavsett hur stor lokalen är.

Musikern Göran Samuelsson menar att regeringen satt näringsförbud på hela kulturbranschen.
Foto: Sanna Emanuelsson

Låtskrivaren och artisten Göran Samuelsson från Västra Ämtervik pekade i ett inlägg på Facebook på det absurda i de olika regelverken: ”Läste nyss i tidningen att shoppingcentret i Töcksfors slagit nytt besöksrekord under helgen med 14.000 besökare under en och samma dag. Skulle det kärva till sig på något sätt så är den snabbaste evakueringen i dessa dagar att ställa dit en trubadur. Det räcker med ett a-moll så får endast 50 personer vistas i lokalerna.”

Nu är det inte Amanda Lind som ligger bakom publikrestriktionerna utan inrikesminister Mikael Damberg (S), men honom skjuter inte Gardell på. Olika lagar styr besluten och konserter, teater och nöjesparker styrs till skillnad mot köpcentrum och restauranger av förordningen om allmänna sammankomster.

Pandemin är långtifrån över och någon form av begränsningar kommer med stor sannolikhet att behövas även i höst, kanske även i köpcentrumen. Det är komplexa frågor och svåra avvägningar, särskilt som ingen vet hur det ser ut om tre, sex eller tolv månader. Men om idrotten efter mötet med regeringen på torsdag får tillstånd att ta in fler än 50 personer i publiken borde kulturen också få det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.