• idag
    26 sep
    16°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      O
    • Nederbörd
      1.8 mm
  • söndag
    27 sep
    20°
    • Vind
      5 m/s
    • Vindriktning
      NO
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • måndag
    28 sep
    18°
    • Vind
      4 m/s
    • Vindriktning
      O
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • tisdag
    29 sep
    15°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      O
    • Nederbörd
      0.0 mm
  • onsdag
    30 sep
    15°
    • Vind
      3 m/s
    • Vindriktning
      O
    • Nederbörd
      0.0 mm

Socialtjänsten väljer att inte se sina brister

Insändare
PUBLICERAD:
"Med tanke på att det är socialtjänsten i Karlstad som var delaktiga i att övergreppen mot mig kunde fortsätta kanske jag kan skicka mina blivande psykologräkningar till dem?"
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Den senaste månaden har p4 granskat ett HVB-hem som Karlstad kommun flitigt har använt vid placeringar utanför hemmet.

Socialtjänsten nekar till att de haft kännedom om de brister som framkommit under granskningen, men jag vet att de har haft tillgång till journalanteckningar som vittnar om motsatsen.

Jag fick kontakt med socialtjänsten när jag var 13 år och blev placerad på ett HVB-hem som skulle skydda mig och hjälpa mig att bearbeta de övergrepp jag varit med om. Övergreppen fortsatte på hemmet, och trots att jag larmade till personal och socialtjänst så fick jag inget ytterligare skydd. Jag möttes däremot utav misstro och fick fortsätta på den aktuella placeringen. I mina journalanteckningar framgår det att jag larmat 14 gånger om fortsatta övergrepp. Socialtjänsten påstår sig att vid missförhållanden och när ett barn far illa går de in och hjälper, genom en omplacering. Mina journalanteckningar menar däremot att de agerar tvärtom.

När ett barn utsätts för övergrepp och möts av misstro så försvinner en stor del utav barnets tilltro till de vuxna. Barnet sluter sig ännu mer och får svårare att prata om de den upplevt för rädslan att bli bemött på samma sätt igen. Jag har fortfarande inte genomgått en traumabearbetning. Med tanke på att det är socialtjänsten i Karlstad som var delaktiga i att övergreppen mot mig kunde fortsätta kanske jag kan skicka mina blivande psykologräkningar till dem?

Hemmet som granskas av p4 är ett annat hem som jag vistades på i två olika omgångar. Hemmet som socialtjänsten inte har fått något negativt till sig kring. Ändå har min handläggare skrivit i min journal ‘’X berättar att hon ej får medverka i verksamheten då hon ej gått till skolan.’’ och ‘’X’s mamma uppger att hon fått en Läkerolask av X med innehållande ADHD-medicin och benso hon fått av annan placerad flicka’’. Trots att min socialhandläggare skrivit detta så har dom ingen kännedom om missförhållanden och aldrig fått till sig någonting negativt.

När socialtjänsten väljer en sanning och håller fast vid denna så skadas barnen, man kan inte heller räkna med att någon inom socialförvaltningen tar på sig misstaget och ber om ursäkt. Barn fortsätter att placeras och barn fortsätter att fara illa när de står under socialtjänstens vård.

"Emma"

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.