• idag
  22 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Dömer ut seriös klimatforskning

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lars Wennström dömer ut nästan alla seriösa klimatforskare i torsdagens VF.

En enda expert finner nåd inför hans ögon: professor Lennart Bengtsson. Detta är förvånande, eftersom experten Bengtsson – till skillnad från Wennstam – inte alls underkänner IPCC:s rapporter om den globala uppvärmningen. Enligt Bengtssons populärvetenskapliga och mycket läsvärda bok Vad händer med klimatet? (2019) utgör IPCC:s rapporter ”en tillförlitlig och välbalanserad sammanställning” (s. 162). Samtliga ”IPCC-scenarier /.../ spränger ramarna för Parisavtalet”, ”vi får räkna med stigande havsnivåer, ”utvecklingen indikerar en fortsättning av den beräknade globala uppvärmningen” (s. 168) och uppfattningar ”om att växthusgaser är helt harmlösa och inte påverkar klimatet” är ”grundlösa” (s. 187-188 och s. 199). Alltså rakt motsatta åsikter mot Wennströms.

Wennstam skriver att Bengtsson har åsikten ”att Sverige – på kort sikt – inte behöver göra någonting alls beträffande frågan om detta med CO2-halten i atmosfären.” Detta är delvis korrekt uppfattat men i huvudsak en missuppfattning. Bengtsson anser att Sverige redan ackumulerar lika mycket koldioxid som vi släpper ut varje år tack vare att vi redan har sänkt utsläppen kraftigt, men till skillnad från Wennstam ser han ett behov att minska de svenska utsläppen av växthusgaser till noll under 2000-talet. Han välkomnar svenska satsningar i andra länder om dessa är mer kostnadseffektiva och diskuterar för- och nackdelar med olika satsningar för att begränsa den globala uppvärmningen så snart som möjligt. Allt så rakt motsatta åsikter mot Wennströms även här.

Jan Ollars

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.