• idag
  1 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Alla ska ha råd med tandvård i Sverige

Debatt
PUBLICERAD:
Tandvården är alldeles för dyr, anser debattskribenten.
Foto: Martina Holmberg / TT
Angående tandvårdskostnader i VF 9/2.

Hej Jan Bouveng!

Tack för ditt svar och ber om ursäkt för ett så sent svar.

Jag ska snart börja på universitet och jag måste söka efter jobb också för jag är rädd att jag får något akut problem med mina tänder och därmed bli tvungen att betalt runt 4 000 kronor eftersom jag är över 23 år.

Jag är faktiskt osäker på om du har läst min debattartikel noggrant, för jag menade då att folk som är över fri gräns. Det vill säga personer över 23 år, så tack till dig för att du har bekräftat min information. Jag skrev väldigt tydligt då att det är mycket dyrt att laga tänderna i Sverige.

Är jag student och över 23 år har jag inte råd aldrig för att betala till tandvård som innebär väldigt höga priser om man behöver laga dem. Då är billigast att ta bort tänderna och förlora dem.

Vet du att det minsta beloppet är 865 kronor enligt Folktandvården i Stockholm och det gäller bara undersökning. Även om man jobbar med låg inkomst – hur ska man kunna betala så höga priser?

Du hänvisade till att man får tandvårdbidrag eller tandvårdschecken som det ibland kallas. Vilken är på 300 till 600 kronor! Men är det helt sant eller du har kanske missat en nolla?

600 kronor i bidrag när man kanske ska betala över 5000 kronor? Staten betalar mycket mer till miljö som vi inte förstör än vad de betalar till tandvård.

Kort sammanfattning angående vad som är problemet: det ska inte vara skillnad på tandvården och kroppsvård. Vi har ändå väldigt dåligt kroppsvård och många som dör på grund av vården som vi har. Så varför ska det vara skillnad än kroppsvård? Att ha billig tandvård som alla kan betala är väldigt viktigt. Alla ska ha rätt till tandvård med eller utan kostnader, hela landet betalar ju skatten. Jag ser ingen anledning till att vi ska betala till tandvård mer än vad vi betalar skatt.

Måtasim Amin

Kassör i SSU Hagfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.