• idag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Staten sviker än en gång

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén får inget skadestånd av staten. Skandalen fortsätter.
Foto: Håkan Strandman
Vad är ett förstört liv värt? Frågan ställdes på ledarsidan för en månad sedan efter att de två bröder som felaktigt pekats ut för att ha dödat fyraårige Kevin krävde tio miljoner kronor var i skadestånd från staten. Nu har staten gett ett första svar från JK. Noll kronor är det upprörande beskedet.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson var fem och sju år när polis och åklagare i Arvika meddelade ”domen” 1998. De hade bragt fyraårige Kevin om livet. De små barnen utsattes för tortyrliknande förhör. Någon rättegång fick de inte, inte heller någon försvarsadvokat. Skuldfrågan prövades inte och ”bevisen” hade aldrig hållit i en domstol.

Det var en rättsskandal, men den hade inte lyfts fram i ljuset om inte SVT:s Dan Josefsson 20 år senare grävt i fallet. Då hade bröderna fortfarande betraktats som mördare. För drygt två år sedan friades bröderna från alla mordmisstankar efter en ny åklagargranskning.

En 20 år lång mardröm var över och nu var frågan hur staten ska kompensera bröderna för en förlorad barndom, illasinnade rykten och en ständig oro. Bröderna ville ha tio miljoner kronor var. Inga pengar i världen kan ersätta det de förlorat, men det är högst rimligt att staten ersätter dem för det justitiemord de har utsatts för.

Justitiekanslern Mari Heidenborg har beslutat att de två bröderna inte ska få något skadestånd.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

JK:s svar är byråkratiskt och en ny rättsskandal. Händelsen som ligger till grund för skadeståndskravet ligger mer än tio år tillbaka i tiden och därför ska de inte ha några pengar. Ärendet är preskriberat, skriver JK.

Det är ett hårt och horribelt resonemang. Det innebär att bröderna redan som omyndiga tonåringar skulle ha lyft frågan om skadestånd, men då betraktades de ju fortfarande som skyldiga.

Robin Dahléns advokat Slobodan Jovicic är både besviken och förvånad över JK:s beslut.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Deras advokater har argumenterat för att preskriptionstiden på tio år inte ska gälla. Det är rimligt eftersom brödernas lidande pågick ända fram till de slutgiltigt friades 2018. Det är därifrån preskriptionstiden borde löpa.

Här borde det gå att göra undantag. Staten har förstört deras liv, staten bör givetvis kompensera det nu. Ett exceptionellt fall kan kräva en exceptionell lösning. Det är en fråga om anständighet.

– Som beslutet nu fallit är det i princip som att säga att staten kan begå justitiemord ostraffat. Det stinker, säger journalisten Dan Josefsson.

Ja, det är bara att hålla med att det luktar illa. Bröderna är chockade och besvikna. JK:s beslut går inte att överklaga. Nu återstår två alternativ. Ett är att stämma staten, men det innebär en ekonomisk risk att få betala hela rättegångsnotan. Dessutom skulle det riva upp nya påfrestande känslostormar.

Det andra alternativet är att regeringen beviljar ersättning ex gratia, av nåd. Det vore inte för mycket begärt efter vad som har hänt.

Men det är ändå en otillfredsställande lösning. Bröderna ska inte behöva be om nåd. Det är staten som redan borde ha bett om ursäkt för hur den långvarigt har misshandlat dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.