• idag
  8 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bryt småpartiernas inflytande på Hammarö

Insändare
PUBLICERAD:
"För att lösa krisen krävs en koalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna", skriver Lars Westling.
Foto: Peter Bäcker
På Hammarö finns ett stort antal små partier som definitivt har haft ett alldeles för stort inflytande.

Det är en starkt bidragande orsak till den politiska, såväl som den ekonomiska röran. Deras inflytande är inte i proportion till stödet från innevånarna. I stort sett alla har två mandat i kommunfullmäktige, vilket visar att det inte är många som har röstat på dem. Ännu mera orimligt blir det, när man ser på antalet "politiker". De är en handfull, i en del partier färre. Släktband är inte ovanligt! Hur är det med den folkliga förankringen?

Koalitionsförhandlingarna är de här partiernas stora stund! För sina få mandat skall man ha både ordförandeposter och välarvoderade uppdrag. Under valrörelsen var många osynliga, men sedan kliver de fram och kräver! En del småpartier är bättre på detta än andra. Det mest framstående är Centerpartiet med Margareta Ivarsson. Hon lyckas dessutom hoppa mellan blocken. Ett annat parti som varit framgångsrikt är Miljöpartiet. På sina få mandat har man haft både kommunalråds- och ordförandeposter. På miljöområdet har man inte uträttat något. I miljörankningar ligger kommunen mycket lågt. Att Jens Meyer (MP) är ordförande i bildningsnämnden är inget mindre än en politisk skandal, eftersom han är lärare på Hammarlunden.

Nu har samarbetet brutit ihop samtidigt som Hammarö står inför ett stålbad.

Det kan till och med bli skattehöjningar och definitivt stora besparingar. För att lösa krisen krävs en koalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Om man tänker på Hammarös framtid skall man ta det steget! Om det här skall bli framgångsrikt, måste man lämna sina bundsförvanter Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Jag kan förstå att det kan vara svårt för Socialdemokraterna att bryta med Vänsterpartiet som har varit ett bra oppositionsparti och överglänst det större partiet! Men kommer Vänsterpartiet med, har vi även Liberaler och Kristdemokrater och omvänt! Då ökar motsättningarna och det blir svårare att styra! Nu är det Hammarös framtid som gäller!

Ett annat alternativ är att gå upp i Karlstad. Fler och fler Hammaröbor börjar säkert svänga i den här frågan, när man ser hur illa Hammarösamverkan har styrt. En rimlig fråga att ställa sig är: Varför skall jag betala flera tusenlappar mer i skatt än om vi tillhört Karlstad och ändå få sämre service? En folkomröstning i den frågan är betydligt mera relevant än den om skolstrukturen som vi nu börjar se konsekvenserna av!

Lars Westling i Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.