• idag
  5 aug
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

S förstår inte sitt eget bästa!

Insändare
PUBLICERAD:
"Att Socialdemokraterna stödjer Muminetableringen på Skutberget, är helt obegripligt och går emot grundfilosofin med en socialdemokratisk politik, som innebär att man värnar om de svagare i samhället."
Foto: Helena Dahlgren
Min uppväxt i Uppsala präglades till stor del av Folksam, Konsum och Socialdemokratin.

Min far ”hade kooperationen ut i sina fingerspetsar” och var bland annat med att starta IC Uppland, som så småningom blev OK Uppland. Han var också med att starta Fonus Uppland, men framför allt sålde han försäkringar för Folksam i Uppland och i Stockholms län under många år.

Därför gör det mycket ont inom mig att uppleva hur Socialdemokraterna i Karlstad, inte sätter partiet i första hand. Utan låter en enda fråga, kraftfullt minska Socialdemokraternas möjligheter att vara med att påverka politiken i Karlstad kommun.

Jag syftar förstås på frågan om etableringen av en Muminpark på Skutberget. Vid det så kallade repslagsmötet som Socialdemokraterna genomförde i november 2019, hade partiet möjlighet att besluta att säga nej till Muminparken på Skutberget.

Men tyvärr gjorde de inte det och som ett resultat av detta, röstade de Socialdemokratiska kommunfullmäktige ledamöterna ja till detaljplanen som tillåter etablering av Muminparken på Karlstads ovärderliga och fina friluftsområde på stadsnära avstånd. Socialdemokraternas ja till Muminparken avgjorde därmed kommunfullmäktigebeslutet 19 december 2019.

Att Socialdemokraternas hållning i Muminfrågan helt klart påverkade valet 2018, gjorde att de fick betydligt färre röster och som konsekvens av detta, så tappade de 4 mandat.

Hade (S) istället varit emot Muminetableringen på Skutberget, hade de säkerligen fått ytterligare ett antal mandat i kommunfullmäktige – kanske rent av 4 mandat. Skillnaden i kommunfullmäktige handlar om cirka 8 mandat. För varje mandat Socialdemokraterna tappar, minskar möjligheten att föra en socialdemokratisk politik i kommunen.

Att Socialdemokraterna stödjer Muminetableringen på Skutberget, är helt obegripligt och går emot grundfilosofin med en socialdemokratisk politik, som innebär att man värnar om de svagare i samhället. Att besöka Muminparken kommer att vara kostsamt och det är inte att tänka på för exempelvis en ensamstående mamma med två barn. Det är inte ens någon idé för henne att över huvud taget besöka Skutberget om det finns en Muminpark där. Om barnen vill träffa Mumintrollen, har mamman inte råd att lösa entréavgift för sina barn och för sig själv.

Det som verkligen skrämmer mig, är att om Socialdemokraterna inte ändrar ståndpunkt när det gäller Muminfrågan, kommer de med största sannolikhet tappa ytterligare många mandat vid valet 2022. Jag gissar att det kan röra sig om ett tapp på ytterligare 6-7 mandat i kommunfullmäktige.

Men möjligheten för Socialdemokraterna i Karlstads kommun, att vinna tillbaka väljare, den finns fortfarande!

Eftersom Socialdemokraterna idag har 18 mandat och om de bestämmer sig för att säga nej till detaljplanen, så avgör de frågan om det skulle bli omröstning i kommunfullmäktige. En vädjan till Socialdemokraterna i Karlstad, ta ett nytt beslut och säg nej till detaljplanen på Skutberget!

Om (S) bestämmer sig för att säga nej till Mumin på Skutberget, skulle partiet troligtvis få tillbaka de som lämnade (S) vid valet 2018 och säkerligen många fler som skulle rösta på Socialdemokraterna vid kommunvalet 2022.

Socialdemokraterna har allt att vinna på att driva frågan i kommunfullmäktige och begära en omprövning av detaljplanen på Skutberget. Att rösta nej till Mumin på Skutberget, skulle helt klart skapa bra förutsättningar för Socialdemokraterna, som i framtiden fortsatt skulle kunna vara ett starkt parti – med goda möjligheter att föra fram sin egen politik inom Karlstads kommun.

Torsten Jarnstam

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.