• idag
  10 aug
  23°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stockholmsfixering är problemet

Insändare
PUBLICERAD:
"Det vi i Värmland borde uppröras över är hur vår riksdag och dess politiker är så fixerade vid Stockholmsregionen!"
Foto: ALI LORESTANI / TT
"Öppna gränserna i Norden", skriver Peter Franke ledarsidan den 28 juli.

Sen kommer en lite raljant utläggning om att Norges och även Danmark och Finlands gränsstängningar har skadat/skadar det nordiska samarbetet. Han säger vidare att det kanske var betingat i början då Sverige hade så höga smittotal och dödstal. Vidare tycker han att redan i början på sommaren borde ett gemensamt regelverk ha tagits fram. Jag delar uppfattningen att det nordiska samarbetet är viktigt, så varför inte en gemensam strategi redan från början. De övriga Nordiska länderna är väldigt nära en sådan med tämligen likartade restriktioner mot pandemin, men Sverige tar en alldeles egen väg totalt olik någon annan i hela världen. Varför?

Var fanns tanken på Norden både i nutid och framtid vid det valet?

Och så kommer man nu i eftertid och anklagar övriga länder för att sabotera det nordiska samarbetet.

Man visste väl lika gott i Stockholm som i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors viktigheten av det nordiska samarbetet?

Nej, Peter, ska vi i Värmland eller andra gränsregioner leta syndabockar i denna fråga så bör vi nog vända oss mot Stockholm som är totalt fixerade vid "innanför tullarna-tänket". Man har i 30 års tid nu pratat om att hela Sverige ska leva!

Gör det det?

Titta då över gränsen och kolla hur det ser ut när hela landet får leva! Det vi i Värmland borde uppröras över är hur vår riksdag och dess politiker är så fixerade vid Stockholmsregionen!

Avslutningsvis vill jag bara säga att din avslutning om gränserna som ett administrativt påfund delar jag, och att arbetet med onödiga gränshinder går trögt. Jag har personlig erfarenhet av detta då jag via mitt företag 20-25 år sen hade Norge som min marknad, och tyvärr så har egentligen inget av vikt åt det positiva hållet hänt sen dess med denna problematik. Stockholm är inte tillräckligt nära den gemensamma gränsen, tyvärr.

Björn-Ove Sollien

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.