• idag
  10 aug
  23°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Därför behöver skatten höjas

Debatt
PUBLICERAD:
"Skattenivån ska ställas mot den ambitionsnivån vi väljer att ha", skriver Arvikapolitikern Henrik Axelsson (S)
Foto: Håkan Strandman
Arvika är kommunen som använder 81 procent av skattepengarna till skola, vård och omsorg.

Arvika är också kommunen vars stadspark förra året utsågs till Sveriges vackraste och mest inspirerande park. Jag tror på en budget med fullt fokus på skola, vård och omsorg men som också kompletteras med allt det där andra som också gör Arvika till en både vacker och bra kommun att bo i.

Vad tror svenskarna att skatten används till?

En undersökning från Uppsala Universitet publicerad på skattekollen.se visar att svenskarna har en skev bild av vad skatten går till.

Svenskarna tror till exempel att bara drygt 20 procent av skatten går till skolan när i själva verket 45 procent av skatten går till skolan.

Svenskarna tror också att knappt 20 procent av skatten går till äldreomsorg och stöd till funktionshindrade när i själva verket 35 procent av skatten går till just det.

Vad gäller för Arvika då?

Jo, i Arvika går 81 procent av mina och dina skattepengar till skola, vård och omsorg. Till våra barn, ungdomar, sjuka, äldre, utsatta och svaga. 19 procent går till övriga områden som gator, kultur, miljö, pensioner, samhällsplanering och räddningstjänst.

Att skattepengarna inom kommunens största verksamhet – lärande och stöd – används rätt och att inga kostnader sticker ut visar jämförelser med andra kommuner.

Förskolan ligger lite över medelvärdet både i Värmland och i Sverige. Det kan ha sin orsak i de höga ohälsotalen och det arbetar vi aktivt med och såg innan pandemin med covid-19 att det börjar ge resultat så sakteliga. Nu under pandemin är det svårt att tolka siffrorna. Vi Socialdemokrater säger ja till arbetet med ökad bemanning och nej till större barngrupper.

Grundskolan ligger under medel med kostnaden 108 313 kronor per elev. Lägst i Värmland är Kristinehamn med 102 345 kronor per elev och högst kostnad har Årjäng med 136 366 kr/elev. Skrapar vi lite under ytan på siffrorna så kommer vi bland annat att se att i Arvika lägger vi mindre pengar på undervisning och mera pengar på skolskjutsar i jämförelse med andra Värmlandskommuner. En historisk satsning på ny högstadieskola görs just nu.

Gymnasieskolan ligger över medel med sina 137 366 kr/elev men sticker inte ut på något uppseendeväckande sätt. Karlstad är billigast med 105 938 kr/elev och dyrast är Storfors med 255 462 kr/elev. Anledningen till att kostnaderna för gymnasieelever i Arvika är lite högre beror på att vi har många yrkesförberedande program med små klasser. En lösning för att sänka kostnaderna för gymnasieskolan skulle vara att lägga ner Taserudsgymnasiet och skicka eleverna till Karlstad istället. Men vill jag göra det?

Nej, det vill jag inte. Arvika har länets näst största gymnasieskola och jag vill att Arvika ska fortsätta vara en nod för gymnasieutbildning i västra Värmland. Arvikas gymnasieskola håller en hög kvalité och rustar ungdomarna för framtiden.

Vad kostar då individ- och familjeomsorgen?

Vi lade år 2018 4 530 kr/invånare i Arvika kommun. Officiell statistik för 2019 är ännu inte tillgänglig. Rikssnittet 2018 var 4 749 kronor och Värmlandssnittet var 4 832 kronor. Spännvidden är ganska stor mellan Filipstads 8 886 kronor och Hammarös 2 513 kronor.

Låt mig konstatera! Arvikas kostnader sticker inte ut på något område inom Lärande och stöd.

Tillbakablick: Jag hör ofta gnäll över att det är Socialdemokraterna som styrt i Arvika kommun över en lång tid och är ansvariga för kommunens ekonomi. Det stämmer. Socialdemokrater har styrt den här kommunen både länge och väl. Vi har en kommun där våra medarbetare lyckas att göra mycket bra för de pengarna som vi ställer till förfogande. Vi är också en av Sveriges rikaste kommuner, mätt i soliditet. Vi har mycket pengar sparade. De pengarna är jag stolt över att socialdemokrater före min tid i politiken har varit med och stoppat undan. När det går bra så ska man spara i ladorna. De pengarna har genererat ränta och vinster som vi kunnat använda för att bedriva skola, vård och omsorg. Men vi får enligt lag inte använda sparpengarna till den dagliga driften. Det vi valt att göra är att nästan sluta spara pengar och istället lägga allt krut på skolan, vården och omsorgen.

Det är inte heller på det viset att inga förändringar och besparingar har genomförts genom åren. Hårdare regler har sänkt kostnaden för LSS-boende vid skolgång i andra kommuner. Åtgärder för att minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd har genomförts. Estetiska programmet på Solbergagymnasiet lades ner. I år hade vi på gång ett nytt koncept med utbildning och praktik mot snabbmatsbranschen där vi kunnat ta personer ur försörjningsstöd till egen försörjning. Pandemin satte käppar i hjulen. Högstadiet i Gunnarskog har lagts ner. Skolan i Vikene har gjorts om till förskola. Vi är just nu inne i en stor flyttkarusell av skolor och förskolor som t.ex. innebär att vi komma lägga ner Hagaskolan och flytta ut förskolor som bedrivs som en-avdelningar i olika lägenheter. Vi har passerat stadiet där det funkar med osthyvel för att spara in några större pengar. Något finns det alltid att spara på. Inget är så bra att det inte kan bli bättre. Så är det. Men om vi inte höjer skatten så är det bland annat skolan som kommer att få vara med och betala. Det kommer att bli större barngrupper både i förskola och grundskola och det kommer att bli minskning av stöd till elever med svårigheter. Det är inte en utveckling av Arvika som jag vill vara med om.

Vad vill vi med Arvika?

Skattenivån ska ställas mot den ambitionsnivån vi väljer att ha i Arvika. Det pratas om att kommunen bara ska ägna sig åt kärnverksamhet. Vi måste inte ha någon kommunal musikskola. Vi måste inte ha en simhall. Vi måste inte sponsra kulturen i Arvika. Vi måste inte arbeta förebyggande mot alkohol, knark, doping och tobak. Vi behöver inte engagera oss i infrastrukturfrågorna heller. Vi måste väl inte ploga bort snö och sanda halkiga gångbanor på vintern heller. Vi måste inte plantera blommor i stadsparken. Men är det där min och Socialdemokraternas vision om framtiden i Arvika?

Nej, det är ju inte det.

I den budget vi nu lagt går 81 procent av mina och dina skattepengar går till skolan, vården och omsorgen. Planen innehåller också mer. Den innehåller saker som man kan välja bort men som inte jag är beredd att välja bort för jag vill faktiskt ha blommor i stadsparken även nästa år. Vill du?

Henrik Axelsson (S)

Ordförande Lärande och stöd

Vice ordförande Budgetberedningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.