Hoppa till huvudinnehållet

Två svenska rekord i Karlstad – som drömmer om ny världstävling

Publicerad:
Det bjöds på både fint väder och fina resultat när Malibu 3-round slalom körde i Karlstad.
Det bjöds på både fint väder och fina resultat när Malibu 3-round slalom körde i Karlstad. Foto: Michael Kjellander

I helgen arrangerades Karlstad vattenskidklubb tävlingen Malibu 3-round slalom med Sveriges främsta på plats.

Eliten bjöd på stor show ute på Örsholmstjärn.

– Det blev en superbra tävling, säger klubbens ordförande Eric Lithner som hintar om att Sola Masters kan komma tillbaka.

Under ett vanligt år hade Nordens främsta vattenskidåkare kört på den återkommande tävlingen i Karlstad som lockar cirka 110 deltagare varje år.

Men denna gång fick de internationella inslagen stanna hemma.

Coronapandemin gjorde att endast de främsta i Sverige fick göra upp om pallplatserna

– Det kom 80 stycken åkare till start så vi fick dela upp dem i olika grupper för att göra det hela lite coronaanpassat med så lite folk som möjligt på anläggningen. Sedan är det såklart tråkigt att de övriga länderna i Norden inte kunde komma, men Sverige är ju ändå bäst så vi fick ju hit de bästa, skrattar Eric Lithner.

Det slogs bland annat två svenska rekord på Örsholmstjärn. Natasha Anderberg utraderade Ann Lahti-Bontés fyra år gamla rekord för klassen damer 45+ och av Morgan Söderberg putsade Bosse Lindéns slalomrekord med en boj och det nya rekordet i äldsta herrklassen lyder nu på 3,00/52/11,25.

Dessutom var världsstjärnan Jacob Bogne, rankad topp 15 i världen, en boj ifrån svenska rekordet i den öppna klassen.

– Vi fick en del riktigt vassa resultat. Det blev verkligen en klockren helg. Karlstad är kända för att ha Nordens bästa anläggning och att vi sedan fick riktigt bra väder gav förutsättningar för flera personbästan. Vi lyckades få ihop arrangemanget på ett bra sett, trots restriktionerna som varit. Alla som var på plats var tacksamma och nöjda att vi kunde genomföra tävlingen som alltid brukar vara årets populäraste.

Två svenska rekord och flera personbästan noterades på Örsholmstjärn.
Två svenska rekord och flera personbästan noterades på Örsholmstjärn. Foto: Michael Kjellander

I framtiden hoppas vattenskidklubben kunna bjuda Karlstadspubliken på internationella tävlingar. Senast världseliten var på plats i den värmländska residensstaden var 1996 då Sola Masters kördes ute på Klarälven mitt inne i centrum.

Loppet kördes mellan 1989 och 1996.

– Det är en tävling som absolut kan komma tillbaka. Vi har planer för det varje år men har inte mäktat med organisationsmässigt. Det är rätt mycket att styra i och mycket pengar som ska in för att få hit världseliten.

Planer finns även på att ansöka om SM inom en fyraårsperiod.

– Det är ett par år framåt som mästerskapet är bokat på andra anläggningar. I och med att vattenskidor brukar vara med på SM-veckan så styrs vi mycket av vart just det arrangeras. Vi ser gärna att Karlstad ansöker för vi har alla möjligheter i världen att göra ett bra event i den här fina staden.

Senast Karlstad arrangerade SM i vattenskidor var 2006.

Artikeltaggar

Karlstad vattenskidklubbVattenskidor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.