Hoppa till huvudinnehållet

FBK-tränaren tvingade ”Lilliz” att fortsätta med ishockey: ”Skulle sluta”

Publicerad:
Marcus Nilsson hade planer på att sluta, men lyckades bli övertalad att fortsätta.
Marcus Nilsson hade planer på att sluta, men lyckades bli övertalad att fortsätta. Foto: FREDRIK KARLSSON

Marcus ”Lilliz” Nilsson fick sitt stora genombrott i SHL den gångna säsongen och belönades med både landslagsspel och ett KHL-kontrakt.

Men någon som kan ta åt sin en liten bit av äran till framgången är nämligen FBK:s assisterande tränaren, Gereon Dahlgren.

– ”Lilliz” skulle sluta med ishockey, så jag tvingade honom att fortsätta, berättar han.

Det är i ett videoklipp på Färjestads hemsida som Karlstadslagets tränare avslöjar historien om hur Marcus Nilsson hade tankar på att lägga av med ishockeyn redan som junior.

Dahlgren tränade nämligen det Sunnelag som ”Lilliz” spelade i under hockeygymnasietiden och fick då förklara för den blivande SHL-stjärnan att det krävs tålamod för att nå framgång.

– Han skulle sluta med ishockey, så jag tvingade honom att fortsätta. Jag sa att ”Ge det här några år till så kommer du att ha det här som jobb". Men han skulle hem till Charlottenberg och spela i division tre, berättar Gereon Dahlgren i Sommarsnacket på FBK:s webbsida.

”Inget kaptensämne”

Det krävdes inte bara ord för att övertala spelgeniet till att fortsätta – utan Gereon Dahlgren fick göra förändringar i truppen där ”Lilliz” skulle få en ledande roll.

– Jag fick göra honom till kapten. Han var ju verkligen inget kaptensämne, men man måste ju hitta något att trigga dem med. När jag sedan blev klar för Färjestad så ringde han till mig och sa: "Tjena Gereon, får jag bli kapten nu också?"

29-årige Marcus Nilsson är som bekant klar för ryska HK Sochi efter fjolårets succé där Charlottenbergssonen vann SHL:s poängliga med sina 54 (12+42) poäng på 50 matcher.

Frågan är om den värmländske stjärnan kommer tacka sin förre tränare för motivationen till att fortsätta med ishockeykarriären.

– Jag har sagt till honom att han får skicka lite rubel, skrattar Dahlgren.

Gereon Dahlgren gör sin fjärde säsong i Färjestad.
Gereon Dahlgren gör sin fjärde säsong i Färjestad. Foto: Håkan Strandman

Tidig tränarkarriär

Färjestadstränaren la själv av med ishockeyn redan som 18-åring och blev samma år tränare för sitt eget lag i Sunne IK.

– Det blev jättekonstigt om man kanske skulle umgås efter matchen efter att ha bänkat polarna. Nu gick det ändå ganska bra, vi vann serien och fick kvala upp till Superelit. Det var 700-800 personer på läktaren. Vi mötte Björklöven, Almtuna, Troja-Ljungby. Vi klarade oss dock inte hela vägen men det var viktigt att få en framgång som tränare, annars hade jag nog tappat intresset fort.

Gereon Dahlgren tog sedan resan via Leksand innan han hamnade i Färjestad där han nu går in på sin fjärde säsong i klubben.

Den 33-årige värmlänningen blev även pappa för drygt elva veckor sedan.

– Det har varit en häftig sommar. Det går svinbra faktiskt. I början funderar man lite på om man är redo men när barnet väl kommer ut så är man kär. Då är det inga bekymmer alls.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrGereon DahlgrenIshockeyKHLMarcus NilssonSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.