Hoppa till huvudinnehållet

”Sätta ihop ett lag från noll är en utmaning – det tar tid”

Publicerad:
Efter tunga resultat fick tränaren David Ekelund i tisdags lämna Karlstad Fotboll.
Efter tunga resultat fick tränaren David Ekelund i tisdags lämna Karlstad Fotboll. Foto: Tommy Andersson

Efter nio omgångar och kvalplats tog Karlstad Fotboll ett stort beslut. Tränarparet David Ekelund och Hans Prytz fick lämna division 1-laget.

Coacherna lyckades inte få resultat tillräckligt snabbt från det nya lagbygget. Och det blev såklart inte enklare med en försäsong som präglades av corona och uteblivna träningsmatcher.

– Det har inte förenklat det. Att sätta ihop ett lag från noll är en utmaning och det tar tid, säger David Ekelund.

Hans Prytz och David Ekelund fick i tisdags sparken från Karlstad Fotboll efter en start på nio poäng på nio omgångar och en tabellplacering på kvalplats.

– Det är tråkigt såklart. Man hade velat fortsätta hela säsongen och vända på det. Men nu är det vad det är och det ingår i jobbet, berättar David Ekelund.

Var det något du hade på känn?

– Det är något man lever med hela tiden i en resultatorienterad bransch så det var inget jag märkte av utan det kom när det kom liksom.

– Det är klart att resultaten inte var bra. Men man kan göra bra resultat och få ett sådant här besked också och det här är något vi lever med i vardagen.

Fanns det rätt förutsättningar för att leva upp till förväntningarna?

– Det är svårt att svara på. Ett problem med lagidrott är att du tävlar mot andra lag. Det spelar ingen roll hur bra du gör saker för det kan alltid finnas andra som gör saker bättre och så påverkas resultatet av det. Men det är som sagt svårt att säga.

Tuff utmaning

Att sätta ihop ett nytt lag var förstås extra svårt när en riktig försäsong med träningsmatcher uteblev. Coronapandemin ställde till det rejält.

För det är såklart inte en fördel att sitta med uppgiften att slå ihop två lag, Carlstad United och Karlstad BK, till ett nytt Karlstad Fotboll under dessa förutsättningar.

– Det har inte förenklat det. Att sätta ihop ett lag från noll är en utmaning och det tar tid. Nya relationer ska ta form och här var det två lag som hade slagits ihop, så det finns utmaningar med det.

Börjar man tänka på vad man kunde gjort annorlunda nu?

– Det tänker man nog på hela tiden. Vi analyserar vår verksamhet hela tiden. Oavsett om det går bra eller dåligt. Vad vi kan göra annorlunda och jag tycker verkligen vi har jobbat på och lagt ner både tid och energi i det. Så det är inget jag direkt kan peka på att det borde vi ha gjort.

– Vi har jobbat på och försökt vara tydliga och jobba med de bitarna som det behövde jobbas med. Sedan har vi inte fått resultaten med oss och därför står vi där vi står.

Vad ska du göra framöver?

– Jag har hållit på i sju och ett halvt år med fotbollen oavbrutet. Så först och främst ska jag vara ledig några veckor för första gången på många år. Vi får dessutom vårt andra barn här inom tre veckor så det blir nog fullt upp. Längre än så har jag inte planerat.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedDavid EkelundFotbollHans PrytzIF Karlstad FotbollKarlstad BK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.