Förnuftet segrade till slut

Ledare
PUBLICERAD:
Selma har äntligen fått uppehållstillstånd.
Foto: Håkan Strandman
Historien om Selma Yohannes fick till slut ett lyckligt slut. Efter att ha blivit utvisad från Sverige tre gånger har den numera 18-åriga tjejen fått uppehållstillstånd efter sju sorger och åtta bedrövelser. Det hade inte gått utan det stora ideella arbete som det värmländska nätverket Vi i världen och Viktoria Sterner har lagt ner.

Det firades med tårta hemma hos Viktoria i fredags. Där har Selma bott sedan tre år tillbaka. Viktoria Sterner har stöttat tonårstjejen i alla lägen. Många andra har kämpat för att hon ska få stanna.

I Aftonbladet berättas hela den skakande historien om först en familj och sedan en ensam flicka på flykt. Selma kom tillsammans med sin eritreanska mamma och systrar till Sverige för första gången 2011. Då var hon nio år. Sedan dess har hon utvisats tre gånger.

De två första utvisningarna skedde tillsammans med mamman och följde Dublinförordningen. I och med att de först kom över Medelhavet till Italien är det där de ska söka asyl. Det var helt i sin ordning.

Men den tredje gången agerade de svenska myndigheterna på ett felaktigt sätt. Nu erkänner Migrationsverket att de aldrig skulle ha utvisat den då 16-åriga Selma ensam till Italien om de vetat att hon inte skulle tas emot där.

Hennes handläggare hade lovat att ingen under 18 år utlämnas till polisen eller utvisas mot sin vilja från Sverige. Ändå är det just det som händer. Migrationsverket gör den ensamma flickan till ett fall för gränspolisen.

I september 2018 förs hon till myndighetens förvar i Märsta utanför Stockholm. Där hålls hon inlåst i avvaktan på utvisning, men en överklagan gör att hon släpps fri. Två månader senare grips hon på nytt vid ett av de obligatoriska besöken på polisstationen i Filipstad.

Hon förs till flygplatsen i Örebro där ett chartrat privatplan väntar. Slutdestination är Catania på Sicilien där hon placeras i något som liknar ett fängelse. Tillsammans med två andra flickor lyckas hon rymma och på egen hand ta sig hela vägen tillbaka till Värmland.

I mars 2019 är hon åter i skolan i Filipstad och går ut nian några månader senare. Nu har hon gått ett år på naturbruksgymnasiet och ser ljust på framtiden. Avvisningsbeslutet preskriberades hösten 2019 och Selma kunde söka asyl på nytt.

Den här gången har hon inte längre skyddsstatus i Italien och hennes ansökan prövas i stället mot Eritrea, landet hon är medborgare i men aldrig har besökt. Dit kan hon inte utvisas så därför har hon fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i tre år.

Det är glädjande att Selma Yohannes till slut fick tillstånd att stanna och möjlighet att starta om igen i det land som för henne är hemma. Men glädjen grumlas av hur svenska myndigheter har behandlat henne genom åren.

Det har varit en rättosäker och vinglig hantering utan barnperspektiv. Hon har behandlats som en brottsling och utsatts för mental barnmisshandel. Det är bra om hela hanteringen anmäls och kan granskas av Justitieombudsmannen, JO.

Det handlar egentligen inte bara om Selma Yohannes, utan om tusentals andra flyktingungdomar som har rotat sig i Sverige. De kom hit som barn, har snabbt lärt sig svenska och engagerat gått in för skolarbetet. Många av dem är färdigutbildade, men hotas ändå av utvisning. De borde också få stanna.

När politikerna i migrationskommittén diskuterar volymmål och riktmärken håller de ensamkommandes liv samtidigt på att slås i spillror. De har inget hemland och det enda de vill är att bygga sin framtid i Sverige. Hur kan ett land som gärna kallar sig en humanitär stormakt förvägra dem det?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.