Hoppa till huvudinnehållet

33 lattjo platser: Högbergsfältet

Publicerad:
En smått magisk plats. Tilas Stoll.
En smått magisk plats. Tilas Stoll. Foto: Tobias Persson

Hard rock hallelujah, med människan som skapare

Det är nedanför fabriken i Persberg det bränner till. Informationstavlan visar att du bara har ett stenkast kvar. Grinden antyder definitivt att du bör vända. Kanske har du hört vittnas om att sjön på andra sidan bommen är blåare än alla sjöar du sett, därtill stendöd och full med ohälsosamma mängder frätande kalk, att det är det som ger pölen dess färg och gör den rent olämplig som vattentäkt. Kanske nöjer du dej med sjöglimten som bjuds uppifrån fabriksområdet, då bör du vara på rätt sida lagen. Oavsett juridisk tolkning har du mycket kvar att utforska i fysiska termer.

En sjö man nog inte bör doppa tårna i.
En sjö man nog inte bör doppa tårna i. Foto: Tobias Persson

Utan risk för frätskador eller repressalier kör du ner trynet i nån av dom närliggande jordkulorna. Dom drar definitivt åt rock´n´roll-hållet. Där bodde gruvarbetarna omgivna av explosioner, taktfasta hammarslag och annat fränt. Kullen inåt land är genomborrad av gruvhål. Det ena mer hell yeah än det andra. Rentav Alice Cooper har fått upp sina sotade gluggar för området, utan att ens ha varit här har han gjort en stor sak av det på fejjan: I know I would enjoy walking through Tilas Stoll – an old mine in Persberg, Varmland, Sweden.

Alice´s uttalande är det största som hänt på byn sen gruvbrytningen tystnade och caféet släckte ner. Och är det nånstans i hela Persberg du ska ha en minimal chans att se nån rockare överhuvudtaget, lär det vara här, i Tilas Stoll, det mest avfotograferade och hänsynslösa av schakthålen. Bortse från trollets vakande stenansiktelook och följ ådern rakt in i berget. I motsatta riktningen fördes vatten och malm ur bergets inre.

Du låter fantasin flöda och kommer vid gruvortens inre ände bli belönad med en upplevelse utöver det vanliga, utan att ha brejkat en enda law.

GPS: 59.7466, 14.2909

Artikeltaggar

33 lattjo platserPersbergSommarTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.