Sänkt prognos för flygtrafiken

Ekonomi | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Trafiken på europeiska flygplatser har rasat under coronakrisen och det ser ut att ta längre tid för återhämtning till 2019 års nivåer än väntat, enligt branschorganisationen ACI Europe. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Flygplatser runt om i Europa anpassar sig till ett större fall för flygtrafiken i år än vad man hade väntat sig. Branschorganisationen ACI Europe räknar efter en oväntat låg aktivitet i juni med att det dröjer till 2024 innan flygtrafiken är tillbaka på 2019 års nivåer.

Tidigare räknade ACI Europe, som baserar sina prognoser på data från över 500 europeiska flygplatser, med att flygtrafiken skulle kunna ha återhämtat sig till normala nivåer 2023.

I juni uppgick antalet passagerare på medlemsflygplatserna till 16,8 miljoner, vilket kan jämföras med 240 miljoner i juni 2019.

För juli ser det nu ut som att man hamnar på cirka 19 procent av fjolårets julitrafik, mot en prognos på 30 procent.

För helåret 2020 räknar ACI Europe med att det blir 1,57 miljarder färre flygpassagerare, vilket motsvarar cirka två tredjedelar av fjolårets flygtrafik.

För organisationens medlemmar innebär det ett intäktsras på över 32 miljarder euro (motsvarande 335 miljarder kronor).

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.