• idag
  11 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  18°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tacka Centern för Postnords kris

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Postnord, företaget som inte bara går med miljardförlust utan även tycks fullständigt opålitliga när det gäller dess mest grundläggande uppgift: att förflytta paket och brev från avsändare till mottagare, inleder i höst ett “projekt” för att sluta göra sitt jobb.

Från och med september kommer Postnord i delar av Skåne sluta dela ut posten varje dag till 38 000 hushåll. Tanken är att varannandagsutdelningen ska breddas till att omfatta hela Skåne, Stockholm och Göteborg från och med årsskiftet..

Och ja, man kallar det alltså för ett “projekt”. Försämring heter det väl när kostnaden för en tjänst går upp samtidigt som kvaliteten på den försämras?

Det hela presenterades i den skånska lokalpressen, och man undrar förstås om något annat företag så obehindrat fått lägga ut orden om hur varannandagsutdelning ju faktiskt är “bättre för miljön” och att det är dumt att behöva åka en postrunda varje dag om det inte finns nån post att dela ut.

“Räkningarna behöver man oftast inte betala dagen efter och då kan de vänta någon dag”, säger distributionsområdeschefen i Lund, Tomas Lilja till Kristianstadsbladet. Lilja är uppenbarligen den som fått det inte alls avundsvärda uppdraget att försöka försvara nedmonteringen av företagets primära uppdrag, dela ut post, genom att få det att låta som en insats för miljön och inte som det desperata försök att spara pengar som det är.

Och inte ens den uttalade motiveringen ligger ju egentligen bakom det desperata ekonomiska läget. Visst, vi skickar inte lika många brev och vykort som tidigare. Mycket av myndighetsposten får en majoritet av oss numera digitalt. Så ja, volymerna har tveklöst minskat.

En årlig minskning med 10-15 procent, uppskattar Postnord själva. Att fortsätta dela ut post med samma frekvens betyder därför, också helt korrekt påpekat av bolaget, att varje brev kostar mer att leverera.

Men det är ju inte därför Postnord blöder pengar.

Det började, som så många gånger tidigare, med förblindande borgerliga villfarelser om hur “marknaden” är bättre och billigare på att sköta grundläggande samhällstjänster. (Har det nån gång stämt?)

Det började med en katastrofalt dålig affär sjösatt av Maud Olofsson (C), som näringsminister.

Väljarna matades våren 2008 med argument om hur stark den svenska posten skulle bli om den slogs ihop med den danska. Postnord skulle bli en starkare aktör, lönsamheten skulle stärkas, servicen bli bättre. “Värdeskapande synergier” skulle, enligt Olofsson, höja värdet på bolaget med minst 7,5 miljarder kronor.

Ingenting av det skulle visa sig vara sant. Ingenting. Sverige blev förlorare, och bolaget dränerats på miljarder kronor, inneburit att tusentals postkontor lagts ner, massor av anställda sitter löst – och en glesbygd som på nåt vänster känns ännu längre bort än förut.

Och på detta ytterligare en försämring när Postnord de senaste åren fått två dygn på sig att distribuera brev och nu då kommer få två dagar på sig att sedan dela ut dem.

Så se fram emot att betala mer för sämre service i framtiden. Tacket kan ni skicka till partiet som i andra sammanhang vill vinna röster utanför storstäderna med snack om hur “hela landet ska leva”. Lev på bara, nån postutdelning blir det i alla fall inte.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.