Hoppa till huvudinnehållet

Ex-ordförande förskingrade närmare 100 000

Publicerad:
Ordföranden för en ideell förening i Värmland misstänks ha tagit ut stora summor pengar för sin egen räkning.
Ordföranden för en ideell förening i Värmland misstänks ha tagit ut stora summor pengar för sin egen räkning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I flera års tid misstänks den före detta ordföranden ha förskingrat stora summor pengar från den ideella föreningen i Värmland.

– Ordföranden har kallats till möte för att förklara sig men vägrat, säger Bo Jansson, stationsbefäl vid polisen i Värmland.

Ordföranden avgick tillsammans med tre andra från styrelsen den 4 maj i år efter att övriga medlemmar i föreningen fattat misstankar mot honom.

– Det saknas kvitton, sa en styrelseledamot till VF i maj i samband med att föreningen begärde handräckning från Kronofogden i början av maj,

Enligt en polisanmälan ska mannen ha gjort kontantuttag på över 76 000 kronor från föreningen och som helt saknar underlag. Brottstiden sträcker sig från nyårsskiftet 2018 till 30 maj 2020.

– Han ska även ha använt kortet för att köpa bensin för 12 256 kronor under 2019, säger Bo Jansson.

Föreningen misstänker att summorna inte slutar där, men räkenskaperna för åren 2016 till 2018 släpper inte ex-ordföranden ifrån sig för granskning. Mannen ska även ha vägrar att lämna över lösenorden för elektronisk inloggning.

– Ordföranden har kallats till möte för att förklara sig men vägrat.

Mannen är nu polisanmäld för förskingring.

– En revisor hjälper oss att reda ut allt. Vi har även pratat med kommunen, säger styrelseledamoten.

Artikeltaggar

Bo JanssonBrott & blåljusFörskingringPolisanmälanVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.