• idag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  27°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Polen är Åkessons dröm

Ledare
PUBLICERAD:
Andrzej Duda lever Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas dröm. Foto: TT
Foto: Czarek Sokolowski
Svenska högernationalister jublar över det polska presidentvalet. Men det var förbluffande jämnt ända in i mål, innan den sittande nationalkonservativa presidenten Andrzej Duda förklarades som vinnare med drygt 51 procent av rösterna mot utmanaren, den mer liberala Rafal Trzaskowski.

Förbluffande jämnt med tanke på att Duda och Trzaskowski i första valomgången för en månad sedan, då fler kandidater deltog, fick 43 respektive 30,5 procent.

Förbluffande jämnt inte minst med tanke på att Duda inför valet öst ut (ofinansierade) extra riktade bidrag till sina väljargrupper: barnfamiljer och pensionärer.

Men mobiliseringen av vänster- och mittenkrafter räckte uppenbarligen inte ända fram. Polen valde återigen i ett demokratiskt val en politisk företrädare som lovar att fortsätta avveckla demokratin.

Och just detta gör kanske presidentvalet Polen kanske mer intressant för svenskar än många andra val i Europa.

För när svenska ytterhögern jublar över Duda är det inte “bara” konservativ politik i största allmänhet, “traditionella värden” och allt som hör därtill, de jublar över – utan direkta inskränkningar i andras mänskliga rättigheter, i politiska friheter och mediers oberoende.

Så när samma ytterhöger gnäller över reaktioner från bland annat svenska medier och svenska opinionsbildare om hur den polska demokratin försvagas genom valet av Duda, och försöker leda i bevis att Duda visst är demokratisk eftersom han valts i ett demokratiskt val – ja då är det som när samma grupp vill hävda att SD med samma definition är ett demokratiskt parti.

Det är inte så det funkar.

Kämpar man för att människor ska behandlas olika i lagen på grund av bland annat deras etniska tillhörighet, kön, sexuella läggning eller politiska övertygelser – ja då företräder man inte demokratiska värden.

Att inskränka redan utsatta gruppers demokratiska rättigheter blir inte demokratisk för att en majoritet av väljarna röstar för det.

Polen får med söndagens presidentval nu fritt spelutrymme i flera år att försöka jaga ikapp Ungern i bakåtsträvande politisk utveckling.

Det är två länder som alltså dagligen framhålls som förebilder av så kallade ”Sverigevänner”, bittra över svensk migrationspolitik.

För det är även motståndet mot EU:s påtryckningar att ta emot en rimlig del av de många asylsökande som kommit till unionen sedan 2015 som gör att länderna sticker ut, utöver den högerpopulistiska och nationalistiska svängen.

Kritiska medier tystas medan de statsägda medierna endast förväntas sprida regeringsvänliga nyheter. Man förbjuder universitetskurser med ”fel” innehåll, utövar starkt politiskt inflytande på rättsväsendet, ledande politiker hotar skjuta asylsökande om de vågar sig till landet, slår ner mot reproduktiva rättigheter – och  lägger en blöt, konservativ filt över all samhällsutveckling som uppfattas utmana kristna värderingar.

I Polen innebar det en valrörelse med starka antisemitiska inslag och en upptrappning i hets mot homosexuella.

Men de två länderna har också det gemensamt att de hör till de EU-medlemmar som får störst ekonomiska bidrag i unionen. Hittills har EU inte gjort mycket mer än beklagat en utveckling där polska och ungerska medborgare tappar rättigheter parallellt med att stora EU-bidragscheckar

Nu måste faktiskt unionen göra något.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.