Översvämningsmygglarverna i Forshaga kommun är antagligen ett minne blott för en tid framöver. Efter att ha upptäckt stora mängder larver under måndagen valde myggkontrollanter att till sist sätta in bekämpningsinsatser i form av en helikopter.
– Det är första gången detta används i Deje, i dag skriver vi historia, säger Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll.
Efter flera års diskussioner och problem med översvämningsmyggen kom så den dagen då de tre olika stickmyggorna skulle bekämpas vid tre olika ställen i Värmland. Det rörde sig om främst Deje och Forshaga men även Edeby.
Under tisdagsförmiddagen anlände personal från Nedab, Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag, samt tjänstemän och politiker från Forshaga kommun till Hedegården där man hade uppsamlingsplats – och stämningen var på topp.
– Det är av synnerligen vikt att vi får bukt med den här frågan då det här är väldigt kopplat till folkhälsan och att inflyttningen till kommunen blir attraktiv, säger kommunalrådet Per Lawén (S) som avbröt sin semester för att vara med under bekämpningen.
Han fortsätter:
– Det är här ett verkligt lyft för kommunen om vi kan avföra den här frågan från dagordningen, det tror jag absolut. Det väcker känslor sådana här frågor och så står vi där "vad kan vi göra?". Vi har ju varit handfallna och är beroende av att det finns experter som Nedab som vi turligt nog kunde etablera ett samarbete med. Annars hade vi aldrig klarat det.
I fjol genomförde man inventeringar av översvämningsmyggen och har så fortsatt under våren. Under måndagen upptäcktes stora mängder larver på flera platser av Nedabs personal och då valde man att agera så fort det bara gick med tillstånd och resurser.
– Sannolikt får vi nog arbeta med den här frågan ett tag framöver.
Jan Lundström är verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll inom Nedab.
– Vi tog beslut om bekämpning efter att ha hittat väldigt mycket larver på flera ställen. Larverna som utvecklas nu har legat som ägg länge och bara väntat på en översvämningsperiod från april till augusti ungefär. Mängden mygglarver beror på flödet, men räcker gott och väl för att folk ska få det ganska jobbigt.
Ett dygn efter bekämpningsinsatsen kommer en kontroll göras för att säkerställa så att larverna inte överlevt.
– Man vill ju veta hur det har gått och då ska vi åka ut och kolla av alla ytor igen för att se om det finns några larver kvar. Dippar igen och ser om det är några levande. Vi hittar rätt ofta döda larver och vissa som drar sin sista suck. Men det är mycket effektivt.
Man beräknar kunna slå ut 3 av de 20 arter som finns i området, vilket också är de mest aggressiva.
– Vi slår ned mängden nästan helt och hållet. Det kommer bli en o-myggsommar så att det kommer kännas normalt.
Medlet som används kallas för VectoBac G och innehåller Bacillus thuringiensis israelensis (BTI) vilket är helt ofarligt för alla andra levande varelser – förutom stickmyggor och vissa fjädermyggor som avlider rätt snabbt efter att ha fått i sig medlet.
– Det är proteinkristaller som är lika farliga som oxfilé ungefär. De kan inte lösas upp i våra kroppar när de passerar tarmarna för de behöver lut och ett pH på 9-10. Det blir som grus som åker ut genom ändtarmen, säger Jan Lundström.
"Dödande magsår"
Stickmyggorna däremot har just lut i magen i stället för syror och efter att enzymer har bearbetat proteinet frigörs fyra olika gifter.
– Tarmcellerna sväller och förstörs, det blir som ett explosivt dödande magsår. Medlet är en otrolig komplex mekanism och alla dessa steg gör att det inte drabbar andra än stickmyggor och en liten grupp av fjädermyggor.
Metoden är världens mest beprövade och snart den enda som finns att tillgå då miljökraven är höga och få medel lever upp till dem.
– BTI är det bästa man någonsin har hittat och det är första gången som det används i Deje. I dag skriver vi historia. Det har varit ett enormt tryck från folk som ville ha bekämpningen men tidigare har det inte gått att få ihop allting, men nu, nu händer det.
Kommunchefen Torbjörn Falk uppskattar att prislappen för dagens helikopterflygning till en halv miljon. Med förarbete och nästa insats kan kostnaderna landa på två miljoner.
– Det är mer än kommunen klarar men vi har fått hjälp från staten, naturvårdsverket, och länsstyrelsen.
Det har funnits ett stort tryck på kommunen under de perioderna man haft problem med myggen.
– Vid de tillfällena har det varit enormt vill jag påstå. Det är jättetufft och man känner sig hjälplös när man inte kan påverka situationen. Men det är sjukt att kommunerna står själva i det här.
Per Lawén tror att man genom dagens insats också breder mark för flera kommuner.
– De ojämna vattennivåerna i Klarälven, som uppstår när Fortum reglerar vattenmagasinet i Höljes, skapar perfekta förhållanden för översvämningsmygg så både Torsby, Hagfors, Munkfors och Karlstad berörs av den här problematiken.
För den som vill läsa mer:
Glädjande myggbesked för Forshaga2,3 miljoner för myggbekämpningNu sätts myggfällorna ut igen”Många väntar på helikopterljudet”Regeringen positiv till att bekämpa myggNaturvårdsverket ger tummen upp för helikopterbekämpningMyggplågan: Passerat gränsen för olidligt“Jag är besviken på kommunen”Oron: Översvämningsmyggen kan ha spridit sig till KarlstadMyggfrågan ska granskas: "Många starka berättelser"Motmedel mot sommarens stickiga plågor"Ska göra vad vi kan"Nu avvaktar myggbekämparna markägarnas tillstånd