Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges bästa gör upp i Västra Ämtervik

Publicerad:
Anniken Rådström från Västra Ämtervik, kan få spela på hemmaplan i början av augusti.
Anniken Rådström från Västra Ämtervik, kan få spela på hemmaplan i början av augusti. Foto: Fredrik Finnebråth

Den 8-9 augusti kommer de åtta bästa dam- och herrlagen i beachvolleyboll till Värmland. Då står nämligen Västra Ämtervik som arrangör för en mastertävling.

– Det känns superkul, säger projektledaren Silje Rådström.

Västra Ämterviks IF och Selma Spa kommer för första gången att arrangera en mastertävling i beachvolleyboll, den högsta nivån i Sverige.

Detta blir även första gången som klubben står värd för en officiell beachvolleybolltävling.

– Vi har varit inne på att ha en sån här turnering under några år men aldrig fått en. I år blev förutsättningarna lite annorlunda där säsongen snabbt fick ett besked att dra igång, då behövde Masters arrangörer så snabbt som möjligt för att få till en turneringen överhuvudtaget. Med tanke på att det blir utan publik så spelar det ingen roll om matcherna går på en mindre ort, då fick vi nu chansen att visa vad vi går för under dessa omständigheter, berättar Silje Rådström.

SM avgör

Under helgen arrangerades den första tävlingen i årets Masters, som ersatt Swedish Beach Tour. I år är det tänkt att turneringen ska innehålla fyra deltävlingar, inklusive SM som spelas den 26 juli-2 augusti.

– SM kommer påverka en hel del för vilka som kommer vara med hos oss. Troligen är det flera lag som har chansen att kvala in till oss förutom de åtta bästa i nuläget, det kan komma underdogs och göra bra resultat och klättra på rankinglistan.

En som Silje Rådström håller en extra tumme för är systern, tillika Ämterviksspelaren, Anniken Rådström som tillsammans med partnern Kristin Lind är rankade topp tio i Sverige.

– Som det ser ut just nu så har de goda chanser att få spela på hemmaplan. Det är något som vi alla hoppas på, att ha en hemmaspelare i Ämtervik i en sån här tävling hade varit hur kul som helst. Sedan är det såklart extra kul att det just är syrran som spelar.

Vilken betydelse har det för orten att få hit denna typ av arrangemang?

– Det hjälper såklart sporten då vi har en del aktiva. Dessutom får vi nu visa att man kan bli elitspelare om man vill. Det är kul för hela kommunen att få hit något som inte brukar synas så ofta och att vi dessutom får hit Sveriges bästa spelare är en krydda på moset. Både vi och Selma Spa hoppas nästa år att kunna få arrangera en Masters med publik, det är vårt mål.

Turneringen är såklart publikfri men arrangörerna hoppas på att den ska kunna direktsändas då Svenska Volleybollförbundet är i kontakt med SVT.

– Om det inte löser sig så kommer tävlingarna att sändas på Youtube. Vi hoppas kunna få in lite sponsorer som vill bidra så att vi kan ge lite extra till spelarna som vanligtvis inte brukar bli så uppmärksammade i Sverige.

Under den första dagen kommer tävlingarna att spelas på två banor, en på Selma Spa och en i Västra Ämtervik.

Dagen efter spelas semifinalerna och finalerna på Selma Spa som blir centercourten.

Artikeltaggar

Anniken RådströmBeachvolleybollVästra Ämterviks IF

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.